O mně
Předně jsem matkou čtyř dětí, které mi byly, a nadále jsou, velikými učiteli, ať se jedná o vaření, výživu, tak i psychosomatiku jídla. Prošla jsme si s nimi velmi nelehkými životními etapami, díky kterým jsem získala cenné zkušenosti o výživě a postoji ke stravě. Sama bych se do takových hloubek a detailů asi nikdy neponořila, ale už chápu, že matka pro své děti je ochotná udělat ledacos….
Pravdou je, že o jídlo jsem se zajímala od mala. Bylo to něco, co mě vždy fascinovala a velmi bavilo. A v kuchyni jsem vařila pravidelně každý den již od první třídy. Po studiu na gymnáziu jsem vystudovala Vysokou školu chemickotechnologickou v Praze a po dvou letech zaměstnání jsem odešla již na nikdy nekončící mateřskou dovolenu 😀
Narození prvního syna mi zcela změnilo můj pohled na stravování. Vzhledem k mému vzdělání jsem si výrazně uvědomovala svůj vnitřní nesouhlas s potravinami obsahujícími konzervanty, stabilizátory a další chemické přípravky. Už představa, že bych měla dokrmovat svého syna umělým mlékem či prvními příkrmy, které mohou být na regálu v obchodě klidně měsíce, i když je na nich uvedeno, že jsou bio, tak s čerstvostí nemají nic společného, byla pro mě naprosto nepřijatelná. A tady začala má cesta hledání a shánění informací o potravinách a jejich účincích.
Při druhém těhotenství jsem se stala na dlouhých deset let striktním vegetariánem a tyto zkušenosti jsou pro mě drahocenným pokladem.
Při třetím těhotenství jsem vystudovala školu výživy Mahra. Při sestavování redukčních jídelníčků jsem zjistila, že to nebude má cesta. Neskutečně mi vadilo počítání kalorií a to, že klient byl na mně závislý ohledně skladby potravin. To se velmi rozchází s mým vnitřním postojem svobody. A k tomu ještě někteří při doporučených jídelníčcích krásně hubli a někteří klienti bohužel ne. Vysvětlení mi přineslo až studium stravování podle tradiční čínské medicíny, kdy jsou zohledňovány konstituční typy a jejich výživové potřeby. K tomu jsme si přidala studium fytoterapie a musím přiznat, že je to pro mě nejucelenější zdroj informací, které společně se životními zkušenostmi využívám ve své praxi.
Samozřejmě jsem dospěla k bodu: nejlepší je, vše si sama připravit doma, protože kvalitních potravin ubývá a jsou nahrazeny ve velkém ultra zpracovanými potravinami, vyvolávající větší pocit nenasycenosti, obsahující vysoké množství sacharidů a to, že některé jsou BIO, nezmírňuje jejich neblahé působení v těle. Další obrovský bonus přípravy jídle doma je, že během vaření lze přidávat právě byliny z tradiční čínské medicíny a cílit tím na potřebný efekt – například podpora trávení, odvod vody a vlhka z těla, posílení krve, posílení imunitního systému… Co je na tom úžasné, že touto cestou jdete sice velmi pomalu, za to velmi účinně z dlouhodobého hlediska. A nemůžete se předávkovat.
Během konzultací sleduji nejen potraviny, které klient sní, ale také energetické změny těle a harmonii všech vrstev, které nás tvoří. Snažím se nahlédnout nejen BIO-PSYCHO-SOCIO vrstvu, ale i ty dvě zbývající neméně důležité a to ENERGO-SPIRITUÁLNÍ vrstvy. Aby lidské tělo pracovalo v souhře samo se sebou a okolím, je potřeba mít všechny tyto roviny zdravé a v harmonii. Je-li potřeba doporučím i čínské bylinné směsi, aby se zdravotní stav zlepšil.
Toto vše probíhá samozřejmě i na mých kurzech vaření, proto jsou koncipovány v malých skupinkách, abych mohla zachovat individuální přístup. Dodnes jsem doslova uchvácena tvorbou v kuchyni, kdy ze stejných surovin, můžete připravit velké množství jídel a zároveň měnit i jejich zdravotní působení, především kuchyňskou úpravou a pomocí bylin. S úctou děkuji, že mohu toto vidět a používat.
Raději předesílám, že nejsem zastáncem žádného vyhraněného výživového směru. Miluji svobodu, jak v životě, tak ve stravování. Jíst se má vše, jedná – li se o základní, potravinářským průmyslem nepřeměněné potraviny, s respektem a úctou k danému druhu, ať se jedná o rostliny nebo živočichy. Umění je nalézt sám pro sebe optimální hladinu, kdy mě strava těší, cítím se po ní lépe a mé tělo mi to ukazuje. Mohu Vám být průvodcem a pomoci Vám nastavit zrcadlo s hlubokým respektem k Vám. Po cestě ale již budete muset kráčet sami a vykonat potřebné změny s úctou k sobě samému 🙏❤️
Co nabízím:
- Vysvětlení, jaké potraviny a kuchyňské úpravy jsou pro vás vhodné vzhledem k vašemu konstitučnímu typu
- Úprava dosavadního stravování, aby vám bylo zdravotním přínosem, kdy vedlejším účinkem bývá získání optimální váhy
- Pomoci při sestavení receptů při různých intolerancích -bez lepku, bez laktózy, bez datlí, bez vajec…
- Vyladění stravy a těla při různých zdravotních problémech. Zde si již musíme pomoci směsmi a bylinami z tradiční čínské medicíny většinou od společnosti Pragon
Co rozhodně NEnabízím:
- Vytvoření redukčního jídelníčku, kdy si budete počítat kalorie a odvažovat jídlo. Nemohu za to, ale tato cesta mi přijde násilná, nesvobodná, kdy si z vás vytvořím osobu závislou na mě a mnou sestaveném jídelníčku