Štítek: vegan

Rizoto z ječných krup a ze slzovky

Tentokrát jeden recept z kategorie - funkční a léčivé. Toto rizoto posiluje slezinu, odvádí vlhkost, vyživuje žaludek. Více o tom, jak působí potraviny v našem těle se dozvíte na mých kurzech, které se snažím dělat v malé skupince, aby byl čas a prostor věnovat se účastníkům individuálně. ...

Kyselo

Je to polévka ze žitného kvasu, ze kterého se dříve pekly žitné kváskové chleby, ale i chleby pšeničné, než ho z pekařství vytlačily kvasnice😩. Kdo má doma žitný kvásek, stačí ho namnožit a druhý den uvařit kyselo nebo takto zdělat přebytky kvásku :-). Už to, že se polévka...

Cizrnové rizoto

Tento recept je náplň z receptu „zapečená plněná dýně“ a lze ho různě měnit dle dostupných surovin. Některé tipy jsou uvedeny dole pod receptem. Dělám-li recept s cizrnou, nepřidávám již košťálovou zeleninu (květák, brokolice), protože se mi to hůře tráví. Ale komu to nedělá problém, pak právě brokolice přidaná...

Zapečená plněná dýně/cuketa

Podzimní čas je časem sklizně kořenové zeleniny, dýní, cuket a dalších druhů zelenin. Jedna možnost, jak zpracovat malé dýně je ta, že je zapečeme buď se slanou nebo sladkou náplní (recept někdy jindy). Na slano lze zapéci i cukety. Záleží na tom, co zahrádka poskytuje nebo co se zorvna...

Cuketová směs na topinky

Cukety zrají a bohužel i přezrávají…. Příprava je poměrně rychlá a levná. Servírujeme na topinkách s česnekem, já ji mám ráda s rýží doplněnou gomasiem z černého sezamu a zelenými lístky třeba rukoly nebo polníčku. Topinku si dobrovolně a ráda odpustím 🙂 Tento recept je druhým receptem z vysílání...