Tempeh se zeleninou

Toto jídlo nás s dcerou nadchlo při pobytu na Bali. Teda nevím, jestli to byl přesně tento recept, ale hned jsem to doma vyzkoušela. Podle dcery to chutná to téměř stejně, na Bali to bylo lehce pikantnější.

Hlavně je to neskutečně rychlé 🙂

Suroviny:

  • 380 g tempehu (tj dvě balení např. z Alberta)
  • 2 střední mrkve
  • 1 tenkostěnná kapie
  • 3 pruty řapíkatého celeru
  • Hrst lehce napařené brokolice
  • 2 polévkové lžíce sladké chilli omáčky
  • 1 polévková lžíce sójové omáčky, ideálně shoyu nebo tamari
  • 1 čajová lžička medu
  • Zarovnaná čajová lžička škrobu (kuzu, kukuřičný, bramborový)
  • Olivový olej
  • Špetka chilli vloček nebo kousek čerstvé chilli papričky, máte-li rádi pikantní a lehce pálivá jídla

Postup přípravy:

  1. Tempeh nakrájíme na užší proužky.
  2. Mrkev očistíme a nakrájíme na nudličky, řapíkatý celer na proužky, lehce napařenou brokolici rozebereme na malé kousky, kapii pokrájíme na proužky.
  3. Tempeh nasypeme do pánve s rozehřátým olejem, přisypeme mrkev a restujeme, až tempeh začne lehce zlátnout. Přidáme brokolici, řapíkatý celer, papriku, zalijeme sójovou omáčkou a restujeme do jejího odpaření.
  4. Přilijeme sladkou chilli omáčku, med, zamícháme. V 50 ml vody rozmícháme škrob a vlijeme do pánve. Kdo chce, přidá chilli vločky nebo čerstvou chilli papričku.
  5. Prohřejeme, aby začal škrob houstnou.

Servírujeme:

  • S opraženými kešu oříšky/opraženými nesolenými buráky
  • S koriandrem
  • S rýží nebo rýžovými nudlemi (ty jsou k tomu lepší než rýže😊)

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *