Špenátová roláda s mascarpone

Letos jsem na Velikonoce nepekla mazanec ani beránka. Chtěla jsem vyzkoušet něco jiného, co též rozsvítí stůl a bude to vypadat jarně😊 Myslím, že to vyšlo. Jen ta fotka se mi nějak nedaří…. Ve skutečnosti je těsto více svěže zelené.

Suroviny:

  • 130 g třtinového cukru
  • 100 g ječné mouky/ČERSTVÉ pohankové mouky
  • 100 g čerstvého mladého špenátu
  • 4 vejce velikosti M
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • Špetka soli
  • lyofilizované jahody – není nutné

Postup přípravy:

  1. Den předem si připravíme krém.
  2. Vajíčka si vyndáme cca 30 minut předem, aby měly pokojovou teplotu.
  3. Vyšleháme je s cukrem do světlé nadýchané hmoty.
  4. Mezitím si zapneme troubu na 175°C – horkovzduch a připravíme si špenát.
  5. Mladý čerstvý špenát pokrájíme na menší kousky a tyčovým mixerem rozmixujeme společně s olivovým olejem na pyré.
  6. Na plech položíme papír na pečení, který potřeme máslem, aby se dal z rolády po upečení lépe sundat.
  7. Do vyšlehaných vajec s cukrem vmícháme připravené špenátové pyré a zlehka vmícháme mouku se špetkou soli.
  8. Do formičky na muffin nebo do malé formičky na suflé odebereme 3 vrchovaté polévkové lžíce těsta a zbytek natřeme na připravený papír na pečení.
  9. Obojí vložíme do vyhřáté trouby a pečeme cca 15 minut. Po upečení korpusu na roládu zkontrolujeme špejlí, zda je i těsto ve formičce na muffin / suflé již upečené. Pokud ano, také ho z trouby vyjmeme, jinak malou chvilku ještě pečeme, dokud nebude špejle po vpichu a vytažení suchá.
  10. Roládu i s papírem na pečení přendáme na vlhkou utěrku a společně srolujeme a necháme vychladnout.
  11. Po vychladnutí roládu opatrně odrolujeme z utěrky, potřeme vychlazeným krémem (část si necháme na potření rolády), posypeme lyofilizovanými jahodami (není nutné, ale je to hezké😊) a opět zarolujeme. Při zpětném zarolování sundáváme pečící papír.
  12. Roládu potřeme zbylým krémem a ozdobíme rozdrobeným těstem , které jsme získaly upečením ve formičce na muffin / suflé. Zdobíme dle vlastní fantazie.

Krém

Suroviny:

  • 500 g mascarpone
  • 200 g bílé čokolády
  • 150 ml smetany ke šlehání (30%- 40%)
  • 150 g tučného tvarohu (červený ve vaničce)

Postup přípravy:

  1. Nejdříve si necháme na sítku vyloženým plátýnkem vykapat tvaroh od syrovátky. Pokud to nechcete dělat (což chápu 😊) pak je potřeba koupit co nejpevnější tučný tvaroh ve vaničce. Já mám dobré zkušenosti s jihočeským tvarohem. Značka Milko nebo Tesco doslova tečnou, tak ty rozhodně ne, zředily by vám krém!!!
  2. čokoládu rozhřejeme ve vodní lázni společně se smetanou.
  3. Poté ji vyšleháme s mascarpone a vykapaným tvarohem a necháme v chladu ztuhnout, ideálně do druhého dne.

Tip:

  • Krém lze použít i do dortu😊. Fotku nemám, snědl se moc rychle…. Část krému jsem obarvila na růžvovo rozmixovanými lyofilizovanými jahodami 😉
  • Když do krému dáte jedno mascarpone a jeden tvaroh, je skvělý na tvoření pohárků.
  • Když nahradíte ječnou mouku čerstvě semletou pohankovou mouku dostanete bezlepkový korpus.

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *