Špenátová roláda s mascarpone
Posted On 1. 4. 2024
Letos jsem na Velikonoce nepekla mazanec ani beránka. Chtěla jsem vyzkoušet něco jiného, co též rozsvítí stůl a bude to vypadat jarně😊 Myslím, že to vyšlo. Jen ta fotka se mi nějak nedaří…. Ve skutečnosti je těsto více svěže zelené.

Suroviny:
- 130 g třtinového cukru
- 100 g ječné mouky/ČERSTVÉ pohankové mouky
- 100 g čerstvého mladého špenátu
- 4 vejce velikosti M
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- Špetka soli
- lyofilizované jahody – není nutné
Postup přípravy:
- Den předem si připravíme krém.
- Vajíčka si vyndáme cca 30 minut předem, aby měly pokojovou teplotu.
- Vyšleháme je s cukrem do světlé nadýchané hmoty.
- Mezitím si zapneme troubu na 175°C – horkovzduch a připravíme si špenát.
- Mladý čerstvý špenát pokrájíme na menší kousky a tyčovým mixerem rozmixujeme společně s olivovým olejem na pyré.
- Na plech položíme papír na pečení, který potřeme máslem, aby se dal z rolády po upečení lépe sundat.
- Do vyšlehaných vajec s cukrem vmícháme připravené špenátové pyré a zlehka vmícháme mouku se špetkou soli.
- Do formičky na muffin nebo do malé formičky na suflé odebereme 3 vrchovaté polévkové lžíce těsta a zbytek natřeme na připravený papír na pečení.
- Obojí vložíme do vyhřáté trouby a pečeme cca 15 minut. Po upečení korpusu na roládu zkontrolujeme špejlí, zda je i těsto ve formičce na muffin / suflé již upečené. Pokud ano, také ho z trouby vyjmeme, jinak malou chvilku ještě pečeme, dokud nebude špejle po vpichu a vytažení suchá.
- Roládu i s papírem na pečení přendáme na vlhkou utěrku a společně srolujeme a necháme vychladnout.
- Po vychladnutí roládu opatrně odrolujeme z utěrky, potřeme vychlazeným krémem (část si necháme na potření rolády), posypeme lyofilizovanými jahodami (není nutné, ale je to hezké😊) a opět zarolujeme. Při zpětném zarolování sundáváme pečící papír.
- Roládu potřeme zbylým krémem a ozdobíme rozdrobeným těstem , které jsme získaly upečením ve formičce na muffin / suflé. Zdobíme dle vlastní fantazie.
Krém
Suroviny:
- 500 g mascarpone
- 200 g bílé čokolády
- 150 ml smetany ke šlehání (30%- 40%)
- 150 g tučného tvarohu (červený ve vaničce)
Postup přípravy:
- Nejdříve si necháme na sítku vyloženým plátýnkem vykapat tvaroh od syrovátky. Pokud to nechcete dělat (což chápu 😊) pak je potřeba koupit co nejpevnější tučný tvaroh ve vaničce. Já mám dobré zkušenosti s jihočeským tvarohem. Značka Milko nebo Tesco doslova tečnou, tak ty rozhodně ne, zředily by vám krém!!!
- čokoládu rozhřejeme ve vodní lázni společně se smetanou.
- Poté ji vyšleháme s mascarpone a vykapaným tvarohem a necháme v chladu ztuhnout, ideálně do druhého dne.
Tip:
- Krém lze použít i do dortu😊. Fotku nemám, snědl se moc rychle…. Část krému jsem obarvila na růžvovo rozmixovanými lyofilizovanými jahodami 😉
- Když do krému dáte jedno mascarpone a jeden tvaroh, je skvělý na tvoření pohárků.
- Když nahradíte ječnou mouku čerstvě semletou pohankovou mouku dostanete bezlepkový korpus.



