Pečené vepřové s mrkví a chilli omáčkou

Tento recept mám v šuplíku minimálně 4 roky, ale až nyní jsem ho stihla vyfotit. Většinou ho připravuji k věčeři (je toho hodně a dělá se to samo:-)), ale i přes to, že je toho hodně nebývá druhý den co fotit 😀

Suroviny na 4 porce:

  • 800 g vepřové pečeně
  • 300 g mrkve
  • 200 g oloupané a na kostičky pokrájené cukety
  • 150 g cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3-4 PL sladké chilli omáčky
  • 1 ČL soli
  • 3 bobkové listy
  • Pepř
  • Olej nebo přepuštěné máslo
  • (lze přidat cuketu, batáty nebo řapíkatý celer)

Postup přípravy:

  1. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na jemno.  Mrkev očistíme a pokrájíme ji na kolečka, velké mrkve přepůlíme a pokrájíme na půlkolečka.
  2. Maso pokrájíme na kostičky.
  3. V zapékací míse na oleji nebo přepuštěném másle orestujeme cibuli do zlatova. Přidáme bobkové listy, česnek, mrkev, cuketu a ještě chvíli restujeme.
  4. Troubu si rozpálíme na 190°C.
  5. Do zeleninové směsi přidáme maso, sladkou chilli omáčku, osolíme, opepříme, promícháme a chvíli odkryté restujeme.
  6. Poté směs zakryjeme, vložíme do trouby a pečeme cca 60 minut.  Během pečení maso kontrolujeme, aby se nevysušilo. Dle potřeby dolijeme vodu.
  7. Hotové upečené vepřové maso dochutíme dle potřeby solí a vyndáme bobkové listy.

Podáváme s:

  • šťouchanými bramborami
  • vařenými bramborami
  • bramborovou kaší
  • vařenou rýží
  • bulgurem
  • Směs lze smíchat s vařenými jáhly a krátce zapéci

Poznámka:

  • Máme-li jen mrkev, můžeme použít pouze tu a to v dávce 400 g mrkve na 800 g masa. Cuketu pak nedáváme vůbec, především v době, kdy je nehorázně drahá a nemáme svou vlastní ze zahrádky.
  • Chceme-li použít více zeleniny nebo různé druhy, lze přikrájet do směsi ještě oloupané a na kostičky pokrájené batáty a řapíkatý celer. Zvolenou zeleninu vložíme do pekáčku společně s mrkví a postupujeme bodem 4.

One Comment

Napsat komentář: Pavlína Hlavinková Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *