Červená řepa s čočkou beluga


Opět recept z červené řepy. Patří mezi mé oblíbené zeleniny....

Vzhledem k tomu, že řepa podporuje krvetvorbu, pročišťuje krev a příznivě působí na játra, kde rozpouští stagnace, si myslím, že si zaslouží více pozornosti při přípravě jídel :-).

Tento recept jsem připravovala v pořadu Sama Doma, kde byly ústředním tématem cévní nemoci, především křečové žíly a hemoroidy. Pokud si chceme pomoci i stravou, je důležité připravovat potraviny, kde by měla převažovat tepelně zpracovaná kořenová zelenina ( a tou řepa je :-)), obiloviny -jako je kulatozrnná rýže, ječmen, slzovka a další potraviny pomáhajících odstranit blokádu krve. Proto tento recept v kombinaci s hlívou a glazovanou zeleninou.


Suroviny:

  • 1 ks červené řepy velikosti grepu/nebo 2 menší řepy

  • Cca 15 ks hřebíčku

  • 1 PL umeoceta/jablečný ocet

  • 1 ½ PL rýžového sirupu

  • 1 ČL kuzu

  • 50 ml vody

  • 1 PL olivového oleje

  • 40 g černé čočky beluga

  • Sůl

Postup přípravy:

  1. Do červené řepy napícháme hřebíček a upečeme do změknutí řepy. Trvá to asi hodinu.

  2. Černou čočku uvaříme s řasou wakame a bobkovým listem do změknutí.

  3. Vařenou červenou řepu oloupeme a pokrájíme na malé čtverečky.

  4. Do pánve nalijeme olej, řepu lehce orestujeme a přisypeme vařenou černou čočku.

  5. Kuzu rozmícháme ve vodě.

  6. Ke směsi na pánvi přidáme umeocet, rýžový sirup a sůl.

  7. Přilijeme rozmíchané kuzu a krátce povaříme.

  8. Dochutíme solí.

Podáváme s:

  • zeleninovým salátem a vařenou rýží / ječnými kroupami

  • s hlívou a glazovanou zeleninou, opět doplněné vařenou obilninou

  • nebo samotnou s římským salátem třeba jako lehkou večeři :-D

#bezlaktózy #bezlepkové #zelenina #vegan #červenářepa

1,097 zobrazení