Mrkvovo-cuketová polévka



Miluji toto období babího léta, kdy ráno visí rosa na pavučinách jako korálky a přes den sluníčko krásně hřeje... Jako každý rok nás touto dobou zaplaví nadúroda cuket. Již dva roky pěstuji jen žluté cukety a nemohu se jich nabažit :-).

Dozraje-li jich najednou hodně, dá se část cuket zpracovat do této polévky. Je jemná, hladivá, přesně taková, aby podpořila naše trávení v tomto ročním období. A když ji chci mít sytou, přidám si do ní vařenou slzovku, černou rýži a občas i pastinákový špek.

Suroviny:

500 g mrkve

500 g mladé cukety

20 g zázvoru

90 g mung dálu

1 cibule

Kousek řasy wakame

½-1 ČL koriandru

1 PL ghí/oleje

500 ml vody

250 ml kokosového mléka

Postup přípravy:

  1. Cibuli pokrájíme na malé kousky, mrkev a cuketu očistíme a pokrájíme na větší kousky.

  2. Odvážíme si mung dál a namočíme ho do vody.

  3. V hrnci rozehřejeme ghí/olej a cibuli orestujeme do zlatova.

  4. Do orestované cibule přisypeme koriandr a přidáme oloupaný zázvor.

  5. Koření necháme rozvonět, přidáme očištěnou a pokrájenou zeleninu. Lehce orestujeme.

  6. Mung dál propláchneme vodou a přidáme ho ke směsi v hrnci.

  7. Vše zalijeme vodou a vaříme přibližně 20 minut.

  8. Před mixováním vyndáme zázvor. Kdo chce mít polévku pikantní, zázvor tam ponechá.

  9. Vše rozmixujeme a zjemníme kokosovým mlékem.

  10. Doporučuji polévku dochutit kvalitní solí Flor de Sal – Sri Lanka nebo solí Cereus Šangri-La

Podáváme s:

  • pastinákovým/celerovým špekem

  • nakládanou zeleninou – pickles (viz foto – naložený květák s červenou řepou)

  • posypané natěmi koriandru, bazalky

  • má – li být výživnější, lze přidat vařenou obilninu – jáhly, černá rýže, vařená slzovka

Poznámka:

Pro veganskou verzi použijeme olej na orestování cibule.

#luštěnina #zelenina #vegan #bezlepkové #bezlaktózy

1,274 zobrazení