Pikantní cuketa



Cukety plodí a plodí :-). Zatím s nimi držím krok, ale docela se občas nadřu, aby z nich připravená jídla nebyla na první pohled "cuketová", protože děti už trochu stávkují :-). Na druhé straně děkuji přírodě za tu hojnost!!

Tento recept je určený spíše dospělým, proto je tam cuketa zcela přiznaná ... Je to něco mezi kari a čatním s více možnostmi použití.

Suroviny na 3-4 porce:

  • 300 g cukety

  • 250 g rajčat

  • 200 g dýně hokaido

  • 100 g zelených fazolových lusků

  • 20 g zázvoru

  • 1 cibule

  • 3 stroužky česneku

  • 1 ČL černého kmínu (černuchy)

  • 1 ČL koriandru

  • ¼ ČL kurkumy

  • ¼ ČL garam masaly

  • 1 PL ghí/oleje

  • 60 ml kokosového mléka

  • Sůl dle potřeby

Postup přípravy:

  1. Cibuli a stroužky česneku oloupeme a nakrájíme na jemno.

  2. Fazolky a malou dýni očistíme, pokrájíme na malé kousky a dáme do vroucí vody vařit 5-10 minut, do změknutí.

  3. Cuketu a rajčata omyjeme a nakrájíme na kostičky.

  4. Zázvor oloupeme a pokrájíme na malé kousky.

  5. Rozehřejeme ghí a orestujeme na něm cibuli a česnek do zlatova.

  6. Přidáme pokrájený zázvor, koření -černý kmín a koriandr a necháme ho rozvonět. Poté přidáme mleté koření – garam masalu a kurkumu a lehce orestujeme. Pozor, aby se nepřipálilo.

  7. Vložíme nakrájenou zeleninu a chvíli restujeme.

  8. Přilijeme kokosové mléko, přidáme sůl a restujeme do změknutí cukety.

Podáváme:

  • Posypané koriandrovou natí

  • S černou rýží

  • S čočkovými kroketami

  • Lze servírovat na topince z kváskového chleba (to je úplně skvělý! :-)

Poznámka:

Nemáte-li dýni, nahraďte ji 100 g fazolek a 100 g cukety.

#zelenina #vegan #bezlepkové #bezlaktózy

1,615 zobrazení