Polévka z cukety a vodnice

Ještě než začalo mrznout, sklidila jsem na zahrádce krásné vodnice a cukety. Vodnici mám ráda syrovou. Chutná něco mezi ředkvičkou a kedlubnou. Zkusila jsem z ní udělat polévku a byla výborná. Lehce pikantní. Nejen, že je polévka jednoduchá a rychlá, ale také koresponduje s principy stravování na podzim :-)


Suroviny:

  • 750 g oloupané cukety

  • 250 g tuřínu

  • 200 g cibule

  • 40 g ovesných vloček

  • 30 g přepuštěného másla

  • 8 g soli

  • 600 ml vody

  • 100 ml ovesné/kravské smetany

Postup přípravy:

  1. Na rozehřátém přepuštěném másle orestujeme pokrájenou cibuli.

  2. Přidáme oloupanou cuketu a vodnici, obojí pokrájené na větší kousky.

  3. Osolíme, přisypeme ovesné vločky, zalijeme vodou a vaříme do změknutí zeleniny.

  4. Po uvaření vyndáme bobkové listy a obsah v hrnci rozmixujeme na hladký krém.

  5. Zjemníme smetanou – ovesnou nebo kravskou a dochutíme solí.

  6. Máme-li rádi polévku řidší, dolijeme vodu.


Servírujeme:

  • S celerovým špekem

  • S orestovanými osolenými houbami

  • Posypané čerstvým koprem


Poznámka:

Při bezlepkové dietě použijte ovesné vločky bezlepkové a rýžovou nebo kravskou smetanu.







276 zobrazení