Batátová polévka s pastinákem a mrkví
Sdílím recept a část textu z článku, který vyšel v zářijovým vydání časopisu Joga Dnes. ?
…. Konzumací potravin přijímáme dary naší Země, které naše tělo metabolizuje pomocí primárních orgánů trávicí soustavy – slezinou a žaludkem na energii nutnou k životu. Dochází k důležité transformaci potravin a tekutin v základní tělesnou energii. Jídlo je spolu se vzduchem a vodou naším jediným obnovitelným zdrojem a materiálem, z něhož přetváříme sami sebe. Je dobré, zamyslet se nad tím, jestli to, co jíme, má být mou součástí. Proto je velmi důležité, jak jíme – jíme-li v klidu, zda jsme myšlenkami u jídla a vnímáme, jestli nám obsah na talíři chutná či nikoli. Pozornost nasměrovaná k jídlu pomáhá našemu mozku lépe určit pocit sytosti a také posiluje sílu našeho trávení.
Tepelně zpracovaná zelenina je přímo hladivá pro naše trávení. Pokud bychom chtěli, aby nás polévka více zasytila, můžeme ji doplnit uzeným tempehem nebo vařenou obilovinou. Ale i sama o sobě je sytá a můžeme ji servírovat samostatně jako večeři. Je to skvělá polévka i pro malé děti.
Tepelně zpracovaná zelenina je přímo hladivá pro naše trávení. Pokud bychom chtěli, aby nás více zasytila, můžeme ji doplnit uzeným tempehem nebo vařenou obilovinou. Ale i sama o sobě je sytá a vhodná jako obě či večeře. Zároveň je velmi vhodná již pro malé děti.
Suroviny na 4 porce:
- 5-6 středních mrkví
- 1 veliký batát (cca 300-400 g)
- 2 pastináky
- 1 cibule
- svitek celé skořice
- 4 celé tobolky kardamonu
- kousek oloupaného zázvoru
- 1 litr horké vody nebo zeleninového vývaru
- kokosové mléko/alternativní smetana
- ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More/olej
- 1-1½ ČL soli
Postup přípravy:
- Batát, mrkve a pastináky oloupeme a nakrájíme na větší kousky.
- Máte-li mrkev a pastinák z bio produkce, stačí pořádně odrhnout kartáčkem z rýžových vláken.
- Cibuli oloupeme a pokrájíme na jemno.
- V hrnci rozehřejeme ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More/olej a cibulku orestujeme do zlatova.
- Přidáme celou skořici a tobolky kardamomu. Koření necháme chvilku na tuku rozvonět.
- Přisypeme zeleninu s oloupaným zázvorem. Chvilku orestujeme a zalijeme horkou vodou (vývarem).
- Vaříme do změknutí zeleniny.
- Poté vyndáme koření (skořici, kardamon) i se zázvorem.
- Celý obsah v hrnci rozmixujeme. Polévku můžeme zjemnit kokosovým mlékem nebo alternativní smetanou.
Polévku můžeme doplnit podle své chuti:
- naklíčeným mungem
- klíčky vojtěšky, pískavice, jetele, brokolice, ….
- orestovaným pórkem s houbičkami shii-take
- orestovaným uzeným tempehem
- vařenou černou/červenou čočkou – polévka bude více sytá
Tip: Chcete-li si usnadnit vyndán koření z polévky před rozmixovnáním, doporučuji si vyrobit sáček z gázy, kam dáte uvedené koření. Po uvaření zeleniny sáček rovnou vyndáte ?