Batátová polévka z fazolkami adzuki

Batátová polévka s fazolkami adzuki 1

Mrzne a já mám chuť na husté polévky z kořenové zeleniny, ve kterých stojí lžíce ?. Tento recept je do pořadu Sama Doma (ze dne 22.1.2019), ale samozřejmě ho můžete najít i zde:

odkaz na první vstup

odkaz na druhý vstup

Do polévky lze použít i jinou luštěninu, ale fazolky adzuki posilují Jang ledvin, proto jsem je volila záměrně. Důležité ale je, jak luštěninu uvaříte.

Hlavní zásady při vaření větších luštěnin jsou:

  1. Luštěninu namočit a namáčecí vodu alespoň jednou vyměnit.
  2. Dát do hrnce, přidat čistou vodu a vařit prvních 5-10 minut bez pokličky.
  3. Poté slít, luštěninu dát opět do hrnce, přidat čistou vodu, mořskou řasu kombu, bobkové listy, přivést k varu a vařit do změknutí luštěniny.

Tímto postupem zbavíme danou luštěninu co nejvíce látek, které jsou pro nás nestravitelné – tj. oligosacharidů, lektinů a purinů.

Z tohoto důvodu nekupuji vařené luštěniny v obchodě. Rozhodně tam se s tím nikdo takto nevaří. I pro mě je to trochu otrava, proto rovnou vařím celé balení a namrazím si jednotlivé porce. Mražením sice přichází strava o cchi, enzymy, ale ty můžete do jídla dodat v podobě klíčků, čerstvých zelených natí a kysané zeleniny.

Suroviny na 4 porce:

  • 700 g (ml) vody
  • 600 g rajčatové omáčky
  • 300 g batátů
  • 260 g mrkve
  • 120 g petržele
  • 120 g žampionů
  • 100 g cibule
  • 80 g fazolek adzuki (cca 240 g vařených)
  • 3 stroužky česneku
  • 1-2 PL rýžového sirupu
  • 4 tobolky kardamomu
  • 1 ČL soli
  • ½ ČL koriandru
  • 4 bobkové listy
  • Kousek celé skořice
  • Olej/ ghí
  • Řasa kombu

Postup přípravy:

  1. Fazolky adzuki uvaříme do měkka s řasou kombu nebo použijeme vařené.
  2. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno. Mrkev, batát a petržel oloupeme a nakrájíme na kousky.
  3. Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme česnek, nakrájenou zeleninu a koření. Opět orestujeme.
  4. Přisypeme očištěné pokrájené žampiony, vařené fazolky adzuki a rýžový sirup.
  5. Chvíli restujeme, vlijeme rajčatovou omáčku, osolíme a zalijeme vodou.
  6. Vaříme do změknutí zeleniny.
  7. Podle chuti dochutíme solí případně rýžovým sirupem.

Podáváme:

  • posypané zelenými natěmi
  • ozdobené zkaramelizovanou cibulkou
  • pro větší zasycení s celožitným kváskovým chlebem

Zkaramelizovaná cibulka

Suroviny:

  • 150 g červené cibule
  • 1 PL rýžového sirupu
  • 1-2 ČL ghí

Postup přípravy:

  1. Cibulku nakrájíme na tenké měsíčky.
  2. Do pánve dáme ghí, přisypeme nakrájenu cibulku a restujeme do zlatova.
  3. Ke konci přilijeme rýžový sirup a necháme ho na pánvi zkaramelizovat.

Poznámka:

Vegani a lidé s alergií na laktozu použijí namísto oleje ghí.

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *