Batátová polévka z fazolkami adzuki
Mrzne a já mám chuť na husté polévky z kořenové zeleniny, ve kterých stojí lžíce ?. Tento recept je do pořadu Sama Doma (ze dne 22.1.2019), ale samozřejmě ho můžete najít i zde:
Do polévky lze použít i jinou luštěninu, ale fazolky adzuki posilují Jang ledvin, proto jsem je volila záměrně. Důležité ale je, jak luštěninu uvaříte.
Hlavní zásady při vaření větších luštěnin jsou:
- Luštěninu namočit a namáčecí vodu alespoň jednou vyměnit.
- Dát do hrnce, přidat čistou vodu a vařit prvních 5-10 minut bez pokličky.
- Poté slít, luštěninu dát opět do hrnce, přidat čistou vodu, mořskou řasu kombu, bobkové listy, přivést k varu a vařit do změknutí luštěniny.
Tímto postupem zbavíme danou luštěninu co nejvíce látek, které jsou pro nás nestravitelné – tj. oligosacharidů, lektinů a purinů.
Z tohoto důvodu nekupuji vařené luštěniny v obchodě. Rozhodně tam se s tím nikdo takto nevaří. I pro mě je to trochu otrava, proto rovnou vařím celé balení a namrazím si jednotlivé porce. Mražením sice přichází strava o cchi, enzymy, ale ty můžete do jídla dodat v podobě klíčků, čerstvých zelených natí a kysané zeleniny.
Suroviny na 4 porce:
- 700 g (ml) vody
- 600 g rajčatové omáčky
- 300 g batátů
- 260 g mrkve
- 120 g petržele
- 120 g žampionů
- 100 g cibule
- 80 g fazolek adzuki (cca 240 g vařených)
- 3 stroužky česneku
- 1-2 PL rýžového sirupu
- 4 tobolky kardamomu
- 1 ČL soli
- ½ ČL koriandru
- 4 bobkové listy
- Kousek celé skořice
- Olej/ ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More
- Řasa kombu
Postup přípravy:
- Fazolky adzuki uvaříme do měkka s řasou kombu nebo použijeme vařené.
- Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno. Mrkev, batát a petržel oloupeme a nakrájíme na kousky.
- Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme česnek, nakrájenou zeleninu a koření. Opět orestujeme.
- Přisypeme očištěné pokrájené žampiony, vařené fazolky adzuki a rýžový sirup.
- Chvíli restujeme, vlijeme rajčatovou omáčku, osolíme a zalijeme vodou.
- Vaříme do změknutí zeleniny.
- Podle chuti dochutíme solí případně rýžovým sirupem.
Podáváme:
- posypané zelenými natěmi
- ozdobené zkaramelizovanou cibulkou
- pro větší zasycení s celožitným kváskovým chlebem
Zkaramelizovaná cibulka
Suroviny:
- 150 g červené cibule
- 1 PL rýžového sirupu
- 1-2 ČL ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More
Postup přípravy:
- Cibulku nakrájíme na tenké měsíčky.
- Do pánve dáme ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More, přisypeme nakrájenu cibulku a restujeme do zlatova.
- Ke konci přilijeme rýžový sirup a necháme ho na pánvi zkaramelizovat.
Poznámka:
Vegani a lidé s alergií na laktozu použijí namísto oleje ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More.