Batátové pyré s mung dálem

Normálně si batáty téměř nekoupím, ale přelom srpna/září mě k tomu nutí ?.

„Babí léto“ – ve znamení kořenové a žluto-oranžové zeleniny a samozřejmě s černuchou ? . Jídlo obohacené o luštěninu, abychom mohli omezit nebo ideálně zcela vynechat mléčné výrobky, alespoň na toto období.

 

 

Suroviny na 3-4 porce:

  • 350 g batátů

  • 250 g mrkve

  • 50 g mung dálu (žlutý loupaný hrách)

  • 3 stroužky česneku

  • 1 ČL drceného koriandru

  • 1 ČL černuchy

  • mořská řasa Wakame – velikost poštovní známky

  • 1ČL soli (já použila růžovou himalájskou sůl)

  • Lze umeocet

 

Poznámka:

  • Poměr zelenin si můžete upravit podle Vaší chuti. Není důležité, abyste měli přesně např. 300 g batátů… Důležitá je pohoda u vaření ?

  • Nemáte-li mung dál, můžete použít červenou čočku. Mung dál má ale plnější, krémovější chuť.

 

Postup přípravy:

 

  1. Mung dál namočíme do vody a propláchneme.

  2. Batáty a mrkev oloupeme a nakrájíme na přibližně stejné kousky.

  3. Česnek a cibuli nakrájíme na malé kousky.

  4. Do hrnce dáme olej a česnek s cibulí orestujeme do zlatova.

  5. Přisypeme koření a necháme ho rozvonět na oleji.

  6. Přidáme směs batátů s mrkví, promytý mung dál, řasu Wakame, osolíme a zalijeme menším množství vody.

  7. Vaříme do změknutí zeleniny, tak, aby po dovaření v hrnci nebyla téměř žádná voda.

  8. Vše rozmixujeme včetně řasy, dochutíme solí nebo můžeme přidat umeocet.

Návrh na servírování:

  • S avokádovou pomazánkou

  • S karbanátky (třeba hrachové ?)

  • Jako dip k zelenině

  • S orestovaným tofu a zeleninovým salátem

  • S rýží, jáhly

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *