Bezlepkový kváskový chleba

Další recept bez lepku. Je trochu složitější, ale stojí za to ho vyzkoušet ?

Suroviny:

  • 250 g rýžové mouky z celozrnné rýže
  • 250 g pohankové mouky
  • 4 PL rýžového kvásku
  • Cca 300 ml vody (i více)
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL mletého kmínu
  • Sezamová semínka na vysypání formy
  • Olej na vymazání formy

Postup přípravy:

  1. Vše zpracujeme na těsto konzistence hustšího palačinkového těsta. Případně dolijeme vodu.
  2. Formu, ve které budeme chléb napařovat a pak i péci, pořádně vymažeme olejem a vysypeme semínky.
  3. Těsto necháme kynout cca 5-6 hodin přikryté plátnem. Ideálně první 3 hodiny při 20-24°C a další 3 hodiny při 30-34°C.
  4. Po vykynutí napařujeme 45 minut a pak dopékáme 25 minut při 180°C.

Důležité:

Velikost formy musí být taková, aby se vešla do některého hrnce, který vlastníte a po vložení formy do hrnce lze hrnec přiklopit pokličkou!!

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *