Bezlepkový meruňkový koláč

Suroviny na plech o rozměrech cca 26 x 34 cm:

 

„Suché suroviny“:

  • 200 g pohankové mouky (ideální je, pokud si ji doma čerstvě namelete)
  • 100 g kukuřičné mouky hladké
  • 1 ČL vinného kamene (bezfosfátový kypřící prášek)
  • ½ ČL sody
  • 1 PL kukuřičného škrobu (nebo vanilkového pudinku)
  • Špetka soli

 

„Mokré suroviny“:

  • 50 g kokosu + 500 ml vroucí vody
  • 150 g datlového sirupu
  • 60 g olivového oleje neb rozpuštěného kokosového tuku
  • 2 kapky jedlé citronové esence.

 

Postup přípravy:

  1. Nejdříve si připravíme kokosové mléko. Odměřené množství kokosu zalijeme vroucí vodou a necháme asi 15 minut stát. Poté rozmixujeme dohladka. Tady kladu důraz na kokos v bio kvalitě.
  2. V míse smícháme suché suroviny.
  3. V druhé míse odměříme 250 ml „kokosového„ mléka a přidáme datlový sirup a olej. Kdo chce, ovoní citronovou esencí.
  4. Promícháme suché a mokré suroviny.
  5. Těsto opatrně rozetřeme na vymazaný a kokosem vysypaný pekáček.
  6. Na těsto nalijeme náplň a poklademe pokrájenými meruňkami.
  7. Posypeme drobenkou.
  8. Pečeme okolo 40 minut, dokud nezačne drobenka zlátnout.

Tofu náplň

Suroviny

  • 190-200 g tofu natural (podle toho, jaké seženete balení)
  • zbytek kokosového mléka z množství uvedeném v přípravě těsta
  • 1 vanilkový pudink
  • 2 kapky jedlé citronové esence nebo citronová kůra
  • 8 PL rýžového sirupu / datlového sirupu (pak bude náplň nahnědlá) / třtinového cukru
  • meruňky

 

Postup přípravy:

  1. Tofu, kokosové mléko a sirup rozmixujeme do hladké hmoty.
  2. Vmícháme vanilkový pudink a nalijeme na těsto.
  3. Poklademe pokrájenými meruňkami.

 

Drobenka Suroviny

  • 8 PL rýžové mouky (kdo má mlýnek na obilí, doporučuji umlet celozrnnou rýži)
  • 4 PL rýžového sirupu
  • 2 PL kokosového tuku
  • Špetka skořice

 

Postup přípravy:

  1. V kastrůlku rozehřejte kokosový tuk a sirup.
  2. Zapracujte rýžovou mouku.

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *