Boloňská omáčka
Posted On 13. 9. 2018
… asi jste si všimli /a omlouvám se za to/, že jsem se v poslední době odmlčela s recepty. Ale už se nadechuji a snad mé příspěvky budou častější?
Posledních 12 měsíců v mém životě bylo velmi rušno. Ani při zapojení své největší fantazie bych nevymyslela vše, co mi tou dobou život přinesl. Bylo to osobní tsunami a hluboká katarze zároveň.
Posadilo mě to zcela do hmoty a jsem za to moc ráda. Jinak bych neměla sílu tím vším projít. Někdy napíši více. Cítím, že je třeba o tom mluvit…
Každopádně zde dnes nabízím jeden z nejoblíbenějších receptů mých dětí a teď i můj. ?
Suroviny pro 4-5 osob:
- 500 g bio mletého masa – hovězí /nebo mix hovězí a vepřové
- 500 g rajčatovo-bazalkové omáčky
- 150 g cibule
- 3-4 stroužky česneku
- 3 PL olivového oleje
- 2 PL rýžového sirupu
- 1- 1 ½ ČL soli i více dle chuti
- Hrst čerstvých bylinek – saturejka, oregano nebo 1 ČL sušených
- Ovesná smetana-lze vynechat
Postup přípravy:
- Na pánev nasypeme na jemno nakrájenou cibuli, přidáme olivový olej a restujeme do zlatova.
- Přidáme na jemno nakrájený česnek a opět chvilku restujeme.
- Přilijeme rýžový sirup a necháme ho zkaramelizovat. Trvá to asi 2 minuty.
- Poté vložíme mleté bio maso, bylinky, osolíme a restujeme tak dlouho, dokud není maso zcela hotové.
- Přilijeme rajčatovou omáčku a vše prohřejeme.
- Dochutíme dle potřeby buď solí nebo rýžovým sirupem, pokud chceme mít omáčku sladko kyselou.
Tip:
- Pro zjemnění můžeme přilít 2-3 PL ovesné smetany.
- Sypeme gomasiem ze sezamu.
Poznámka:
- Ve vegetariánské/veganské verzi použijeme namísto masa nastrouhaný uzený tempeh nebo uzené tofu a pokračujeme podle bodu 4. Po orestování tempehu/tofu přidáme 2 PL sojové omáčky tamari nebo shoyu. Dále pokračujeme dle bodu 5.
- Pro lidi trpící celiakií vynecháme ovesnou smetanu a v případě, že chceme použít sojovou omáčku, tak pouze tamari.
Tipy na servírování:
- S těstovinami
- V mém momentálním těhotenském stavu mně tato omáčka chutná ?:
- s celerovou kaší a pečenou cuketou (viz foto)
- s pečenou dýní a rukolou
- … ale je mi jasné, že to jsou speciální chutě ?