Boloňská omáčka

… asi jste si všimli /a omlouvám se za to/, že jsem se v poslední době odmlčela s recepty. Ale už se nadechuji a snad mé příspěvky budou častější?

Posledních 12 měsíců v mém životě bylo velmi rušno. Ani při zapojení své největší fantazie bych nevymyslela vše, co mi tou dobou život přinesl. Bylo to osobní tsunami a hluboká katarze zároveň.

Posadilo mě to zcela do hmoty a jsem za to moc ráda. Jinak bych neměla sílu tím vším projít. Někdy napíši více. Cítím, že je třeba o tom mluvit…

Každopádně zde dnes nabízím jeden z nejoblíbenějších receptů mých dětí a teď i můj. ?

Těstoviny

Suroviny pro 4-5 osob:

  • 500 g bio mletého masa – hovězí /nebo mix hovězí a vepřové
  • 500 g rajčatovo-bazalkové omáčky
  • 150 g cibule
  • 3-4 stroužky česneku
  • 3 PL olivového oleje
  • 2 PL rýžového sirupu
  • 1- 1 ½ ČL soli i více dle chuti
  • Hrst čerstvých bylinek – saturejka, oregano nebo 1 ČL sušených
  • Ovesná smetana-lze vynechat

Postup přípravy:

  1. Na pánev nasypeme na jemno nakrájenou cibuli, přidáme olivový olej a restujeme do zlatova.
  2. Přidáme na jemno nakrájený česnek a opět chvilku restujeme.
  3. Přilijeme rýžový sirup a necháme ho zkaramelizovat. Trvá to asi 2 minuty.
  4. Poté vložíme mleté bio maso, bylinky, osolíme a restujeme tak dlouho, dokud není maso zcela hotové.
  5. Přilijeme rajčatovou omáčku a vše prohřejeme.
  6. Dochutíme dle potřeby buď solí nebo rýžovým sirupem, pokud chceme mít omáčku sladko kyselou.

Tip:

  • Pro zjemnění můžeme přilít 2-3 PL ovesné smetany.
  • Sypeme gomasiem ze sezamu.

Poznámka:

  1. Ve vegetariánské/veganské verzi použijeme namísto masa nastrouhaný uzený tempeh nebo uzené tofu a pokračujeme podle bodu 4. Po orestování tempehu/tofu přidáme 2 PL sojové omáčky tamari nebo shoyu. Dále pokračujeme dle bodu 5.
  2. Pro lidi trpící celiakií vynecháme ovesnou smetanu a v případě, že chceme použít sojovou omáčku, tak pouze tamari.

Tipy na servírování:

  • S těstovinami
  • V mém momentálním těhotenském stavu mně tato omáčka chutná ?:
  • s celerovou kaší a pečenou cuketou (viz foto)
  • s pečenou dýní a rukolou
  • … ale je mi jasné, že to jsou speciální chutě ?

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *