Borůvkový kváskový koláč

Borůvkový koláč zná asi každý. Skvělá chuť borůvek nezklame v žádném sladkém podání….
Příprava tohoto koláče je malinko delší, protože nepoužívám kvasnice, ale klasický žitný kvásekKvásek je zkvašená směs mouky a vody používaná pro výrobu chleba. Smícháním mouky a vody v poměru 1:1 při teplotě udržované okolo 30 °C se zahájí proces kvašení. Kvašení je umožněno tím, že se na povrchu obilných zrn a ve vzduchu přirozeně vyskytují divoké kvasinky a bakterie. More v dávce 1 ČL, kterým rozkvasím postupně veškerou pšeničnou mouku. Je potřeba přípravu koláče začít den předem, ideálně dopoledne a druhý den je hotový. Nerada bych někoho odradila, protože u kynutí stát nemusíte a pokud se budete držet v postupu i doporučení ohledně načasování, tak vám kynutí první den nezabere žádný čas a nejdelší kynutí proběhne samo přes noc :-). Ráno již vmícháte poslední zbytek mouky a vody za 1-2 hodiny (záleží na teplotě vmístnosti, kde těsto kyne) je těsto hotové, poté doděláte koláč a dáváte jej do trouby 🙂
První kynutí:
Suroviny na přípravu odpovídajícího množství kváskuKvásek je zkvašená směs mouky a vody používaná pro výrobu chleba. Smícháním mouky a vody v poměru 1:1 při teplotě udržované okolo 30 °C se zahájí proces kvašení. Kvašení je umožněno tím, že se na povrchu obilných zrn a ve vzduchu přirozeně vyskytují divoké kvasinky a bakterie. More:
- 150 g celozrnné pšeničné/špaldové mouky jemně mleté
- 150 g vody
- 1 PL kváskuKvásek je zkvašená směs mouky a vody používaná pro výrobu chleba. Smícháním mouky a vody v poměru 1:1 při teplotě udržované okolo 30 °C se zahájí proces kvašení. Kvašení je umožněno tím, že se na povrchu obilných zrn a ve vzduchu přirozeně vyskytují divoké kvasinky a bakterie. More
Vše v míse smícháme, ideálně ráno, a necháme přibližně 9-12 hodin prokvasit přikryté folií při pokojové teplotě.
Druhé kynutí:
K rozkvašenému kváskuKvásek je zkvašená směs mouky a vody používaná pro výrobu chleba. Smícháním mouky a vody v poměru 1:1 při teplotě udržované okolo 30 °C se zahájí proces kvašení. Kvašení je umožněno tím, že se na povrchu obilných zrn a ve vzduchu přirozeně vyskytují divoké kvasinky a bakterie. More (viz výše) přidáme:
- 200 g celozrnné pšeničné/špaldové mouky jemně mleté
- 100 ml mléka nebo vody
- 90 g třtinového cukru
- 70 g rozpuštěného másla
- 1 žloutek
- špetku soli
Třetí kynutí:
80-100 g celozrnné pšeničné/špaldové mouky jemně mleté
Postup přípravy:
- Den předem ráno nebo večer si rozkvasíme kvásekKvásek je zkvašená směs mouky a vody používaná pro výrobu chleba. Smícháním mouky a vody v poměru 1:1 při teplotě udržované okolo 30 °C se zahájí proces kvašení. Kvašení je umožněno tím, že se na povrchu obilných zrn a ve vzduchu přirozeně vyskytují divoké kvasinky a bakterie. More.
- K rozkvašenému kváskuKvásek je zkvašená směs mouky a vody používaná pro výrobu chleba. Smícháním mouky a vody v poměru 1:1 při teplotě udržované okolo 30 °C se zahájí proces kvašení. Kvašení je umožněno tím, že se na povrchu obilných zrn a ve vzduchu přirozeně vyskytují divoké kvasinky a bakterie. More přidáme všechny suroviny z druhého kynutí. Důkladně propracujeme a necháme zakryté v míse opět kynout. Doba kynutí je okolo 6-8 hodin, záleží na teplotě místnosti.
- Mezitím si připravte drobenku.
- K vykynutému těstu vmícháme 80-100 g celozrnné pšeničné/špaldové mouky jemně mleté a zpracujeme na pružné těsto. Opět ho vložíme do mísy, přikryjeme a necháme asi 1-2 hodiny kynout, záleží na okolní teplotě.
- Troubu si dáme vyhřát na 170°C, horkovzduch.
- Vykynuté těsto rozprostřeme na vymazaný plech, poklademe tvarohovou náplní, posypeme borůvkami a drobenkou. Vložíme do vyhřáté trouby na 170°C a pečeme 35-40 minut.
Tvarohová náplň – suroviny:
- 750 g tvarohu
- 120-150 g třtinového cukru (záleží na sladkosti použitého ovoce)
- 1 vejce nebo 1 PL vanilkového pudinku
- Vše smícháme v hladkou tvarohovou náplň.
Drobenka – suroviny:
- 140 g ovesných vloček jemně mletých
- 140 g studeného másla
- 100 g třtinového cukru
Postup přípravy:
- Pokud nemám jemně mleté ovesné vločky, tak použijeme vločky celé a nahrubo je podrtíme v mixeru.
- Studené máslo nastrouháme nahrubo.
- Vše sesypeme dohromady a prsty rychle promícháme tak, aby se máselné vločky obalily cukrem a ovesnou moukou.
- Připravenou směs dáme do lednice, než přijde čas na její použití.
Tip:
- Toto těsto je univerzální na jakýkoli ovocný kváskový koláč, kynuté skořicové šneky, kvasové buchty nebo malé kváskové koláčky s tvarohem nebo mákem.
- U ovocného koláče můžeme borůvky nahradit třešněmi, višněmi, malinami, švestkami, rynglemi, meruňkami. U švestkové varianty je skvělé do drobenky přidat skořici a u meruňkové varianty drcený kokos.


Vynikající koláč! Pekla jsem poprvé a krásně se podařil. Děkuji za recept!
😀 Jsem moc ráda, že se povedl. I u nás doma sklízí úspěch! Zkuste ho na počátku léta s třešněmi nebo ještě lépe s višněmi 😉