Borůvkový kváskový koláč

Borůvkový koláč zná asi každý. Skvělá chuť borůvek nezklame v žádném sladkém podání….

Příprava tohoto koláče je malinko delší, protože nepoužívám kvasnice, ale klasický žitný kvásek v dávce 1 ČL, kterým rozkvasím postupně veškerou pšeničnou mouku. Je potřeba přípravu koláče začít den předem, ideálně dopoledne a druhý den je hotový. Nerada bych někoho odradila, protože u kynutí stát nemusíte a pokud se budete držet v postupu i doporučení ohledně načasování, tak vám kynutí první den nezabere žádný čas a nejdelší kynutí proběhne samo přes noc :-). Ráno již vmícháte poslední zbytek mouky a vody za 1-2 hodiny (záleží na teplotě vmístnosti, kde těsto kyne) je těsto hotové, poté doděláte koláč a dáváte jej do trouby 🙂

První kynutí:

Suroviny na přípravu odpovídajícího množství kvásku:

  • 150 g celozrnné pšeničné/špaldové mouky jemně mleté
  • 150 g vody
  • 1 PL kvásku

Vše v míse smícháme, ideálně ráno, a necháme přibližně 9-12 hodin prokvasit přikryté folií při pokojové teplotě.

Druhé kynutí:

K rozkvašenému kvásku (viz výše) přidáme:

  • 200 g celozrnné pšeničné/špaldové mouky jemně mleté  
  • 100 ml mléka nebo vody
  • 90 g třtinového cukru
  • 70 g rozpuštěného másla
  • 1 žloutek
  • špetku soli

Třetí kynutí:

80-100 g celozrnné pšeničné/špaldové mouky jemně mleté

Postup přípravy:

  1. Den předem ráno nebo večer si rozkvasíme kvásek.
  2. K rozkvašenému kvásku přidáme všechny suroviny z druhého kynutí. Důkladně propracujeme a necháme zakryté v míse opět kynout. Doba kynutí je okolo 6-8 hodin, záleží na teplotě místnosti.
  3. Mezitím si připravte drobenku.
  4. K vykynutému těstu vmícháme 80-100 g celozrnné pšeničné/špaldové mouky jemně mleté a zpracujeme na pružné těsto. Opět ho vložíme do mísy, přikryjeme a necháme asi 1-2 hodiny kynout, záleží na okolní teplotě.
  5. Troubu si dáme vyhřát na 170°C, horkovzduch.
  6. Vykynuté těsto rozprostřeme na vymazaný plech, poklademe tvarohovou náplní, posypeme borůvkami a drobenkou. Vložíme do vyhřáté trouby na 170°C a pečeme 35-40 minut.

Tvarohová náplň – suroviny:

  • 750 g tvarohu
  • 120-150 g třtinového cukru (záleží na sladkosti použitého ovoce)
  • 1 vejce nebo 1 PL vanilkového pudinku
  • Vše smícháme v hladkou tvarohovou náplň.

Drobenka – suroviny:

  • 140 g ovesných vloček jemně mletých
  • 140 g studeného másla
  • 100 g třtinového cukru

Postup přípravy:

  1. Pokud nemám jemně mleté ovesné vločky, tak použijeme vločky celé a nahrubo je podrtíme v mixeru.
  2. Studené máslo nastrouháme nahrubo.
  3. Vše sesypeme dohromady a prsty rychle promícháme tak, aby se máselné vločky obalily cukrem a ovesnou moukou.
  4. Připravenou směs dáme do lednice, než přijde čas na její použití.

Tip:

  1. Toto těsto je univerzální na jakýkoli ovocný kváskový koláč, kynuté skořicové šneky, kvasové buchty nebo malé kváskové koláčky s tvarohem nebo mákem.
  2. U ovocného koláče můžeme borůvky nahradit třešněmi, višněmi, malinami, švestkami, rynglemi, meruňkami. U švestkové varianty je skvělé do drobenky přidat skořici a u meruňkové varianty drcený kokos.

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *