Brokolicové placičky

A je tu jaro, i v kalendáři😊. Tak jeden jarní “zelený” recept😊.

V posledních letech stále častěji vnímám, jak roste poptávka po různých superfoods, zázračných, z ciziny dovezených bylinek, plodů, které mají spousty léčivých účinků. Ano, je to také cesta, ale patří k té dražší, jak pro Zemi, vzhledem k vysoké uhlíkové stopě dovážených přípravků, tak i pro naši peněženku.

Přitom občas stačí tak málo. Zastavit se, porozhlédnout se okolo sebe v přírodě a vzít si s úctou respektem místní poklady. K těm největším, které již nyní můžete v přírodě sbírat, patří pampeliška a kopřiva. Dále pak heřmánek, bezinka, divizna a spousty dalších, téměř zázračných, bylinek.

Pampeliška, jak kořen, tak i stonek je velmi účinným pomocníkem při jaterních problémech. Smetanka uvolňuje zanícené blokace a používá se k léčbě bolavých zanícených kloubů. Její hořká a svěží povaha je velmi účinná při pročišťování a odvádění horkosti z jater. Přidávejte si nyní křehké natě do salátů, placiček, těst třeba na palačinky.

Mladé lístky kopřiv jsou též významnými pomocníky při bolestech kloubů, odvádí vlhkost z těla, čehož se dá využít, máme-li neustále ucpané nosní dutiny. Kopřiva je velmi protizánětlivá, podporuje dráhu ledvin, kam paří i nadledvinky. Je to jedna z nejlepších bylin na srovnání hormonální nerovnováhy. Jen pozor na předávkování. Raději si ji přidávejte do salátů, placiček, popíjejte čaj v rozumné míře. Mladé lístky jsou bohaté na minerály, především křemík.

Suroviny na cca 20 placiček

  • 450 g vařených brambor
  • 400 g syrové brokolice
  • 200 g vařených jáhel
  • 2 PL ovesných vloček nebo strouhanky (já používám kukuřičnou)
  • 2 PL jemně drceného lněného semínka
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • Hrst zelených rostlin – česnek medvědí, lístky pampelišky, lístky kopřivy
  • Muškátový oříšek
  • sůl
  • Postup přípravy:
  1. Den předem si dáme vařit brambory a jáhly. Budeme je potřebovat zcela vystydlé. Nebo použijte zbylé brambory a jáhly. Byly by brambory nebo jáhly vlahé, ředily by nám těsto na placičky a nedrželo by pohromadě!
  2. Brokolici rozebereme na růžičky a vložíme do vroucí vody. Povaříme cca 3 minuty a scedíme. Necháme prostydnout. Mezitím si nameleme lněné semínko najemno v mlýnku na kávu.
  3. Pokud budete v receptu používat ovesné vločky, je dobré si je též namlet na jemnou mouku v mlýnku na kávu.
  4. Uvařené a zcela vystydlé brambory si oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme k nim uvařené a vystydlé jáhly, drcené lněné semínko, drcené ovesné vločky nebo strouhanku, oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a přisypeme pokrájené zelené natě.
  5. Brokolici pokrájíme na malé kousky a přidáme ke směsi. Osolíme, dochutíme strouhaným muškátovým oříškem. Důkladně propracujeme těsto a necháme ho cca 10 minut odpočívat, aby lněné semínko začalo tvořit sliz a tím se těsto spojilo.
  6. Rukama tvoříme placičky, které smažíme na ghí na pánvi nebo pečeme v troubě na papíru na pečení.

Podáváme:

  • Se zeleninovým salátem
  • S kvašenou zeleninou
2 Comments

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *