Carpaccio z červené řepy
Posted On 9. 1. 2019
Po mrkvi je červená řepa má nejvíce konzumovaná zelenina. Mám ji ráda na všechny způsoby i jen tak oloupanou a nakrájenou v syrovém stavu. ?. Tato je ještě ze zahrádky, o to více si jí vážím ?
O červené řepě je známo:
- že má významné čistící účinky
- doplňuje a vyživuje krev tím, že regeneruje červené krvinky
- podporuje metabolické funkce jater
- snižuje tuky v krvi
- je to silný antioxidant
- brání překyselení organismu
- obsahuje velké množství kyseliny listové.
Můžeme ji konzumovat syrovou, vařenou, pečenou, v koláčích nebo kvašenou.
Suroviny na 4 porce:
- 500 g červené řepy (čistá váha)
- 50 ml olivového oleje
- 2 PL jablečného koncentrátu
- 2 PL balzamikového octa
- 1 PL pomerančové šťávy
- 1 PL zázvorové šťávy
- 1 ČL čerstvého tymiánu (nejlépe citronového)
- ½ ČL soli
- hrst vlašských ořechů / piniových semínek – nasucho opražené
- pepř
Postup:
- Očištěnou řepu nakrájejte na co nejtenčí plátky.
- Čerstvý zázvor nastrouhejte (je-li v bio kvalitě lze strouhat i se slupkou), vymačkejte z něj šťávu.
- Marináda: Balzamikový ocet smíchejte s pepřem, olejem, jablečným koncentrátem, pomerančovou šťávou, tymiánem, zázvorovou šťávou a osolte.
- Plátky řepy důkladně promíchejte s marinádou a nechte nejméně 12 hodin v chladu marinovat. Lze i 2 dny.
- Plátky řepy narovnejte na talíř a posypte kozím sýrem nebo parmezánem a na sucho opraženými vlašskými ořechy/piniovými semínky.
Tip:
- Velmi dobře lze promíchat řepu s marinádou v silném igelitovém sáčku, kde ji můžete nechat 1-2 dny v lednici marinovat.
- Jako sůl používám solný květ Flor de Sal – s chutí Ibišku.
- Při bezlaktozové dietě vynecháme sýr.