Celerová kaše

Asi se vám to bude zdát zvláštní, ale mé oblíbené jídlo je celerová kaše s celerovým špekem nebo s osmaženou hlívou/ houbičkami shitake doplněná salátem či jinou zeleninou ?.

Cítím se po tomto jídle příjemně – pohladí trávení. Chuť výsledného jídla závisí hodně na celeru a jeho uskladnění. Pokud máte celer čerstvý, ze zahrádky, téměř neucítíte jeho typickou vůni a chuť v hotovém jídle. Čím déle je celer uskladněný, tím více má své „aroma“, které může někomu vadit. A na způsobu uskladnění také záleží!

Přiznávám, spotřebu celeru mám velikou ?.

Suroviny na 1 porci:

  • 400 g celeru (část lze nahradit pastinákem, petrželí)
  • 3-4 PL ovesné smetany
  • Kousek másla (ghí) / vegani dají trochu oleje
  • Sůl

Postup přípravy:

  1. Celer (lze k němu přidat petržel i pastiňák) oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
  2. Vložíme je do kastrůlku a podlijeme trochou vody, osolíme.
  3. Vaříme do úplného změknutí celeru (petržele, pastiňáku).
  4. Ideální je, když po skončení varu nemáme v kastrůlku téměř žádnou vodu.
  5. Pokud nějaká voda zbyla, slijeme ji třeba do skleničky a použijeme jako vývar na přípravu polévky.
  6. Když zbyde více vody, ztrácí celer na chuti, protože se spousta látek „vylouhuje“ právě do té vody.
  7. Uvařený měkký celer rozmixujeme s kouskem másla (ghí) a naředíme ovesnou smetanou. Ta kaši nádherně zjemní.
  8. Dochutíme solí.

Podáváme:

  • Doplněné zeleninový salátem – řepa s křenem, pickles,…
  • S blanšírovanou zeleninou
  • S luštěninovými karbanátky…
  • Já ji miluji s celerovým špekem (když celer, tak pořádně ??)
  • S orestovanou hlívou/shitake na kmínu a česneku.
  • Posypané gomasiem z černého sezamu.
  • S klíčky,….

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *