Chřestová polévka
Posted On 23. 4. 2016
,Poprvé v životě jsem koupila chřest a přemýšlela, co s ním :-). Nechtěla jsem vařit polévku zahuštěnou bílou moukou. To se se mnou úplně neslučuje… Tak mě napadlo umlít si v mlýnku quinou na mouku a polévku zahustit touto moukou.
,Výsledek? Naprosto skvělá polévka, teda podle mě :-DDD.
,Suroviny na 2-3 porce:
- 500 g mladého zeleného chřestu
- 600 ml vody
- 100 ml alternativní smetany (rýžovou, ovesnou)
- 3 PL mouky z quinoi/rýžové mouky
- 2 PL ghí
- ½ -1 ČL soli
,Postup přípravy:
- Chřest omyjeme.
- Odkrojíme tuhé, oschlé konce.
- Máme-li mladý zelený chřest, nemusíme ho loupat, pouze je-li tlustší, loupeme spodní konce.
- Chřest si nakrájíme na menší kousky (cca 1 cm).
- V hrnci rozpustíme ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More a nasypeme do něj mouku. Restujeme do zlatova.
- Do hotové jíšky nasypeme pokrájený chřest.
- Zalijeme vodou, osolíme a vaříme cca 5 minut.
- Odebereme část vařeného chřestu a zbytek obsahu v hrnci rozmixujeme. Pokud máte výkonný mixer nemusíte polévku cedit. Použijete-li mixer s nižším výkonem, je nutné polévku přecedit a obsah v sítku propasírovat.
- Do tohoto polévkového základu vložíme odebraný vařený chřest a polévku zjemníme alternativní smetanou.
- Dochutíme solí, je-li to třeba.
,Poznámka:
Tento recept je bezlepkový. Mouka se samozřejmě dá použít i pšeničná, bude-li to pro kuchařku/kuchaře snažší. Za bezlepkovou variantu Vám poděkují především vaše střeva, ale třeba i spolustrávník.
#bezlaktózy #vegan #zelenina #bezlepkové