Chřestová polévka

,Poprvé v životě jsem koupila chřest a přemýšlela, co s ním :-). Nechtěla jsem vařit polévku zahuštěnou bílou moukou. To se se mnou úplně neslučuje… Tak mě napadlo umlít si v mlýnku quinou na mouku a polévku zahustit touto moukou.

,Výsledek? Naprosto skvělá polévka, teda podle mě :-DDD.

Chřestová polévka

,Suroviny na 2-3 porce:

  • 500 g mladého zeleného chřestu
  • 600 ml vody
  • 100 ml alternativní smetany (rýžovou, ovesnou)
  • 3 PL mouky z quinoi/rýžové mouky
  • 2 PL ghí
  • ½ -1 ČL soli

,Postup přípravy:

  1. Chřest omyjeme.
  2. Odkrojíme tuhé, oschlé konce.
  3. Máme-li mladý zelený chřest, nemusíme ho loupat, pouze je-li tlustší, loupeme spodní konce.
  4. Chřest si nakrájíme na menší kousky (cca 1 cm).
  5. V hrnci rozpustíme ghí a nasypeme do něj mouku. Restujeme do zlatova.
  6. Do hotové jíšky nasypeme pokrájený chřest.
  7. Zalijeme vodou, osolíme a vaříme cca 5 minut.
  8. Odebereme část vařeného chřestu a zbytek obsahu v hrnci rozmixujeme. Pokud máte výkonný mixer nemusíte polévku cedit. Použijete-li mixer s nižším výkonem, je nutné polévku přecedit a obsah v sítku propasírovat.
  9. Do tohoto polévkového základu vložíme odebraný vařený chřest a polévku zjemníme alternativní smetanou.
  10. Dochutíme solí, je-li to třeba.

,Poznámka:

Tento recept je bezlepkový. Mouka se samozřejmě dá použít i pšeničná, bude-li to pro kuchařku/kuchaře snažší. Za bezlepkovou variantu Vám poděkují především vaše střeva, ale třeba i spolustrávník.

#bezlaktózy #vegan #zelenina #bezlepkové

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *