Čočkový salát s mátou

Inspiraci jsem našla na Nový rok, kdy jsem na horách dostala ochutnat čočkový salát z klasické čočky ?. No a recept na sebe nenechal dlouho čekat. Děkuji Markéto!! ?

Suroviny na 2 porce:

  • 150 g mrkve nakrájené na sirčičky
  • 100 g červené papriky
  • 50 g bio čočky belugy
  • 50 g mung dálu (loupaného munga)
  • 2 lahůdkové cibulky
  • 1 ČL nastrouhané kůry z bio citronu
  • hrst listové petržele
  • hrst čerstvé máty
  • oříšek másla

Postup přípravy:

  1. Čočku propláchneme čerstvou vodou a uvaříme do měkka, každou zvlášť.
  2. Do teplé čočky vmícháme pokrájenou lahůdkovou cibulku.
  3. Mrkev vložíme na pánev, podlijeme malým množstvím vody. Přidáme kousek másla a dusíme do změknutí mrkve. Přidáme k čočce.
  4. Červenou papriku pokrájíme na proužky. Petržel a mátu nasekáme najemno.
  5. Papriku, nastrouhanou citronovou kůru a zelené natě vmícháme do prochladlé čočky.
  6. Promícháme se zálivkou a dochutíme solí. Necháme odležet.

Zálivka:

  • 1 PL olivového oleje
  • 1 PL červeného vinného octa
  • 1 PL citronové šťávy
  • 1 PL jablečného koncentrátu
  • 1 ČL shiro misa
  • ½-1 ČL soli

Postup přípravy:

Všechny suroviny smícháme.

Poznámka:

  1. Kdo nemá shiro miso, z receptu ho vynechá. Doplňuje recept o enzymy, ale salát je dobrý i bez něho.
  2. Při bezlaktozové dietě a veganském stravování použijeme místo másla olej při úpravě mrkve.

Servírujeme:

  • buď samotný
  • s karbanátky z lososa
  • s plátky grilované ryby
  • na Nový rok – abychom měli čočku ??

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *