Čočkový salát s mátou
Posted On 8. 1. 2019
Inspiraci jsem našla na Nový rok, kdy jsem na horách dostala ochutnat čočkový salát z klasické čočky ?. No a recept na sebe nenechal dlouho čekat. Děkuji Markéto!! ?
Suroviny na 2 porce:
- 150 g mrkve nakrájené na sirčičky
- 100 g červené papriky
- 50 g bio čočky belugy
- 50 g mung dálu (loupaného munga)
- 2 lahůdkové cibulky
- 1 ČL nastrouhané kůry z bio citronu
- hrst listové petržele
- hrst čerstvé máty
- oříšek másla
Postup přípravy:
- Čočku propláchneme čerstvou vodou a uvaříme do měkka, každou zvlášť.
- Do teplé čočky vmícháme pokrájenou lahůdkovou cibulku.
- Mrkev vložíme na pánev, podlijeme malým množstvím vody. Přidáme kousek másla a dusíme do změknutí mrkve. Přidáme k čočce.
- Červenou papriku pokrájíme na proužky. Petržel a mátu nasekáme najemno.
- Papriku, nastrouhanou citronovou kůru a zelené natě vmícháme do prochladlé čočky.
- Promícháme se zálivkou a dochutíme solí. Necháme odležet.
Zálivka:
- 1 PL olivového oleje
- 1 PL červeného vinného octa
- 1 PL citronové šťávy
- 1 PL jablečného koncentrátu
- 1 ČL shiro misa
- ½-1 ČL soli
Postup přípravy:
Všechny suroviny smícháme.
Poznámka:
- Kdo nemá shiro miso, z receptu ho vynechá. Doplňuje recept o enzymy, ale salát je dobrý i bez něho.
- Při bezlaktozové dietě a veganském stravování použijeme místo másla olej při úpravě mrkve.
Servírujeme:
- buď samotný
- s karbanátky z lososa
- s plátky grilované ryby
- na Nový rok – abychom měli čočku ??