Čokoládové řezy s tofu krémem

Poslední lednový den a také pololetní vysvědčení. Ráda bych svým dětem udělala radost a vlastně třeba i Vám. Upekla jsem jim, v současné době, jejich nejoblíbenější řezy. Když jsem je dělala poprvé, byl už večer a já jsem si říkala, že budu mít výbornou snídani. Můj nejstarší syn měl u nás na noc další dva kamarády, tj. 5 dětí v domě…. k mému šoku ráno byly v lednici poslední 3 kousky a kluci mi s úsměvem řekli, že jsou ty řezy opravdu dobrý ????.. Myslím, že není potřeba více psát ?

Ačkoli nejsme vegani ani nemáme alergii na lepek, přeci jen peču tyto řezy v bezlepkovo – veganské variantě . Myslím že pšenice, mléka a ostatních podobných surovin je okolo nás tolik, že je na místě, pokud to jde, jejich množství v jídelníčku výrazně omezovat.

Suchá část:

  • 280 g pohankové/ječné mouky
  • 1 ČL sody
  • 30 g kakaa
  • 50 g nasekané čokolády
  • 80 g nasekaných vlašských ořechů

Mokrá část:

  • 220 ml rýžového mléka
  • 100 ml/75 g olivového oleje
  • 200 g datlí
  • 150 ml vody

Postup přípravy:

  1. Den předem namočíme datle do 150 ml vody a necháme nabobtnat.
  2. Druhý den je rozmixujeme na hladkou datlovou pastu.
  3. V míse dobře promícháme suché suroviny.
  4. V druhé míse či mixovací nádobě s datlemi smícháme mokré suroviny.
  5. Poté promícháme obě složky dohromady. Důležité je nemíchat je dlouho. Pořádně, ale krátkou chvilku, stejně jako u muffinů.
  6. Těsto rozetřeme do menšího pekáčku a pečeme 20-30 minut při 170°C.
  7. Na prochladlý korpus navrch natřeme krém a necháme vychladnout.

Tofu krém

Suroviny:

  • 200-230 g hedvábného tofu
  • 70 g datlového/javorového /pšeničného sirupu
  • 40 g rozpuštěného kokosového tuku
  • 150 g rozpuštěné hořké čokolády

Postup přípravy:

  1. Hedvábné tofu vyšleháme metličkou s datlovým sirupem do hladké struktury.
  2. Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu s kokosovým tukem.
  3. Obě vymícháme v hladký krém.

Tipy:

  1. Pokud chcete řezy bezlepkové, použijte pohankovou mouku.
  2. Komu vadí chuťová stopa po pohance a netrvá na bezlepkové variantě, doporučuji použít ječnou mouku.
  3. Pro ty, kteří mají mlýnek na obilí:
    • Pohankovou mouku připravuji z pohanky.
    • Ječnou mouku připravuji z ječných krup.
  4. Pro veganskou variantu dezertu: použijte bezmléčnou hořkou čokoládu.

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *