Čokoládovo-ořechové sušenky

Je tu podzim a s ním má podzimní melancholie. K této náladě jsem si pustila film „Je s námi konec?“. Teď tu sedím nad tímto receptem sušenek, které už několik let peču svým dětem na svačinu do školy a ptám se: „Není to přepych, zbytečná hojnost??? Vždyť stačí tak málo, abychom se najedli a žili…“.

Normálně do receptu přidávám vanilku. Po filmu už asi nebudu. Proč? I bez ní jsou výborné. Představa, že vanilka cestuje z Madagaskaru, sklizeň,….doprava…. není to zbytečně moc energie a uhlíku, když její vynechání téměř nezmění recept….

Co se týká složení sušenek:

  • Sladká chuť je zastoupena rozmixovanými datlemi, které navíc kromě ovocného cukru obsahují vlákninu. Obsažená vláknina zpomaluje vstřebávání cukru do krve a nerozhýbe tolik glykemickou křivku.
  • Mouka je ječná. Myslím, že jsme doslova zaplaveni pšenicí, proto jakékoli její omezení je zdravotně významné.
  • Tuky: máslo (ghí) a ořechy. Prosím, jen ne palmový tuk….. ( Je smutné, že palmový tuk je obsažen i ve spoustě bio sladkých výrobcích L)

Pro lidi, kteří onemocnili celiakií, lze tyto sušenky připravit z pohankové mouky.

Přeji všem, kdo se rozhodne sušenky upéct, ať Vám chutnají, jako nám doma. Tj. do druhého dne zbyde pár kouskůJ.

Suroviny na množství 20- 25 ks o průměru okolo 6 cm:

  • 120 g ghí (másla)
  • 250 g datlového pyré
  • 180 g ječné mouky
  • 80 vlašských ořechů
  • 80 g hořké čokolády
  • 1 ½ PL kakaa
  • 1 ČL sody
  • Špetka soli
  • Špetka vanilky – nemusí být

Postup přípravy:

  1. Kdo má mlýnek na obilí, připraví si čerstvou ječnou mouku semletím ječných krup.
  2. V kastrůlku si rozpustíme máslo nebo ghí.
  3. Ořechy a čokoládu nakrájíme na menší kousky. Komu by se nechtělo krájet ořechy, lze je v mixeru nahrubo rozmixovat.
  4. Ječnou mouku promícháme se sodou, solí a kakaem.
  5. Přidáme odvážené množství datlového pyré, ghí (másla), ořechů a čokolády.
  6. Vše promícháme.
  7. Ze vzniklého těsta tvarujeme placičky v průměru cca 6 cm a výšce maximálně 1 cm.
  8. Klademe je na plech vyložený papírem na pečení.
  9. Pečeme okolo 15-20 minut při 175°C.
  10. Po upečení jsou sušeny velmi křehké. Abychom je mohli přendat z plechu do nádoby, musí být zcela vychladlé.

Datlového pyré

Suroviny:

  • 160 g vypeckovaných datlí
  • 120 g vody

Postup přípravy:

  1. Den předem si zalijeme datle uvedeným množstvím studené vody.
  2. Druhý den je rozmixujeme v namáčecí vodě na hladký krém, připomínající povidla.
  3. Pozor na nechtěné pecky. Jedna rozmixovaná pecka dokáže zničit celé pyré.

Poznámka:

Pro bezlepkovou variantu sušenek použijte namísto ječné mouky pohankovou mouku.

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *