Čokoládový dort s agarem

Čokoládový dort

Naše „dvojoslava“ . Opět bez lepku, laktozy a cukru. Musím říci, že dorty byly skvělé 🙂 To se nechci chválit, ale nevydržely ani do druhého dne :-).

Úmyslně jsem udělala větší množství náplně a část nalila do pohárků. Zdobené je to kokosovou šlehačkou 🙂

Kdo sleduje pořad

Recept na jahodový dort zatím nemám 🙁 Dělala jsem ho od „oka“ a zapomněla jsem si to vše odměřit. Po druhé se polepším 🙂

,Korpus

Suroviny:

  • 80 g ječné mouky (pro bezlepkovou dietu použijeme
    pohankovou nebo bezlepkovou mouku)
  • 2 PL kakaa
  • 3 PL oleje
  • 3 PL datlového pyré
  • 1/2 ČL vinného kamene

Postup přípravy:

  1. Vše smícháme.
  2. Vypracujeme těsto, které namačkáme do dortové formy.
  3. Krátce upečeme (5-10 minut při 170 °C).

,Krém

,Suroviny:

  • 1-2 hořké čokolády (tj. 100 – 200g)
  • 400 ml kokosového mléka
  • 180 ml vody
  • 6 g agaru
  • 8 PL datlového pyré

Postup přípravy:

  1. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu. Podle našich chutí či filosofie rozpustíme 100-200 g vysokoprocentní čokolády.
  2. K rozpuštěné čokoládě přidáme balení kokosového mléka, datlové pyré a promícháme.
  3. Agar rozpustíme ve vodě. Pokud máme po rozpuštění drobné hrudky agaru , je lepší tuto směs rozmixovat tyčovým mixerem do hladké hmoty.
  4. Agar přilijeme do směsi kokosového mléka, čokolády a datlového pyré.
  5. Směs nalijeme na korpus.
  6. Necháme ztuhnout v lednici alespoň 3 hodiny.

,Datlové pyré

,Suroviny:

  • 270 g vypeckovaných datlí
  • 200 g vody

Postup přípravy:

  1. Datle zalijeme studenou vodou a necháme do druhého dne.
  2. Druhý den datle v namáčecí vodě rozmixujeme dohladka.

,Kokosová šlehačka

Suroviny:

  • 1 ks kokosového mléka ideálně bez stabilizátorů, xantanů a jiných prapodivných sloučenin… tj značka „mladý kokos“ nebo „Aroy-D“.

Postup přípravy:

  1. Den předem dáme 1 balení kokosového mléka přes noc do ledničky. Na šlehačku je třeba, aby bylo vychlazené.
  2. Z vychladlého kokosového mléka odebereme tuhou část. Vyšleháme ji dohladka.
  3. Pomocí cukrářského sáčku zdobíme dort vyšlehanou kokosovou hmotou.

,Mango krém

Suroviny:

2 ks zralého manga

120 ml kokosového tuku

6 PL rýžového sirupu

špetka vanilky nebo 2 kapky vanilkové esence

Postup přípravy:

  1. Mango oloupeme, vložíme do mixeru a rozmixujeme na hladkou hmotu.
  2. Přidáme rozpuštěný kokosový tuk, rýžový sirup a opět promixujeme.
  3. Čokoládový krém poklademe rozpůlenými jahody a opatrně na ně nalijeme mangový krém.
  4. Necháme v chladu ztuhnout, ideálně přes noc.
  5. Zdobíme kokosovou šlehačkou.

#bezlaktózy #ovocné #sladké #bezlepkové

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *