Cuketové řezy

Cuketové řezy

Jsem lehce zavalená nádhernými žlutými cuketami. Momentálně Vás asi zavalím recepty z cuket ??. Nic nového se z nich asi vymyslet nedá, než už světem koluje. Ale modifikací může být mnoho. Tady je jedna na cuketové řezy. …

Snědeny byly během dne, tj. prošly zatěžkávací zkouškou 4 dětí ?

Suroviny na menší pekáč o rozměrech cca 33*24 cm:

„Mokré suroviny“:

  • 450 g strouhané cukety
  • 160 g datlového pyré
  • 100 g třtinového cukru (ano, patří do mokrých surovin ?)
  • 80 g olivového oleje /nebo sebrané mléčné bílkoviny při přípravě ghí
  • 1 vejce
  • špetka vanilkového prášku nebo 4 kapky vanilkové esence/ nebo 1 ČL perníkového koření

„Suché suroviny“:

  • 250 g ječné mouky
  • 50 g nakrájené čokolády
  • 3 PL kakaa
  • 1½ ČL sody
  • špetka soli

Postup přípravy:

  1. Cuketu oloupeme, rozkrojíme a zbavíme semínek. Poté ji nastrouháme na jemném struhadle.
  2. Kdo má mlýnek na obilí, připraví si ječnou mouku semletím ječných krup.
  3. Odděleně důkladně promícháme suché a mokré suroviny.
  4. Poté je promícháme mezi sebou.
  5. Těsto nalijeme do pekáčku, který jsme bud vymazali a vysypali třeba strouhaným kokosem nebo vyložili papírem na pečení.
  6. Pečeme při teplotě 170 °C cca 30-35 minut. Doba pečení vždy záleží na Vaší troubě.
  7. Povrch řezů můžeme potřít zavařeninou a polít čokoládovou polevou.

Suroviny na přípravu datlového pyré:

  • 250 g vypeckovaných datlí
  • 190 g vody

Postup přípravy:

  1. Den předem zalijeme datle uvedeným množstvím studené vody.
  2. Druhý den je rozmixujeme v namáčecí vodě na hladký krém připomínající povidla.
  3. Pozor na nechtěné pecky. Jedna rozmixovaná pecka dokáže zničit celé pyré.

Suroviny na čokoládovou polevu:

  • 100 g hořké čokolády
  • 60 g kokosového tuku
  • 60 g datlového sirupu
  • 3 PL datlového pyré

Postup přípravy:

  1. Hořkou čokoládu a kokosový tuk rozehřejeme ve vodní páře.
  2. Do rozpuštěné směsi vmícháme datlový sirup a datlové pyré.

Poznámka:

  • Pro bezlepkovou variantu použijte čerstvou pohankovou mouku, ideálně doma připravenou z pohankových krup.
  • Pro bez laktózovou variantu použijete v receptu olej a hořkou čokoládu bez mléka.

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *