Cuketovo-žitné halušky

V úterý jsem byla opět hostem pořadu Sama Doma. Připravovala jsem recepty z cuket a tento je jeden z nich. Halušky jsou skvělé, od klasických téměř nerozeznatelné, ale pro tělo mnohem lépe stravitelné.

Doma je připravuji především s celerovým špekem a s pickles, ale kdo má rád klasický špek, tak ať si ho tam klidně dá 🙂

Cuketovo – žitné halušky

Suroviny na 4 porce:

  • 950 g najemno nastrouhané cukety
  • 350-400 g žitné mouky jemně mleté
  • 2 vejce
  • 1 ČL soli
  • 500 g kysaného zelí nebo pickles

Postup přípravy:

  1. Mladé cukety omyjeme a nastrouháme i se slupkou. Staré cukety oloupeme, zbavíme semínek, měkkého vnitřku a potřebné množství nastrouháme najemno.
  2. Nastrouhané cukety osolíme a dáme do sítka asi na 15-20 minut vykapat.
  3. Vykapanou směs ještě lehce stlačíme rukou, abychom vymáčkly poslední zbytky vody a vložíme do čisté mísy.
  4. Dáme si vařit vodu do hrnce, kterou lehce osolíme.
  5. Do vykapané cukety přisypeme mouku, přidáme vajíčka a dle potřeby ještě můžeme dosolit.
  6. Vše zamícháme a měli bychom získat tužší těsto. Jeho hustota záleží na tom, jak se nám podaří nechat vykapat cuketu. V případě potřeby ještě přidáme mouku, aby se halušky nerozvářely.
  7. Těsto protlačujeme ideálně přes haluškové síto do vroucí vody.
  8. Halušky povaříme 1-2 minuty a pak je hned vytáhneme. Vkládáme je do pánve, kde jsme si připravily buď restované houby, celerový špek nebo slaninu na cibulce. Vše smícháme, přidáme buď klasické kysané zelí nebo pickles a před podáváním můžeme sypat orestovanou cibulkou.

Celerový špek

Suroviny:

  • 500 g celeru
  • 100 g másla nebo sádla
  • Sůl
  • uzená mletá paprika
  • Lze trochu sójové omáčky
  • Libovolně uzený tempeh nebo uzené tofu nebo špek

Postup přípravy:

  1. Celer oloupeme a nakrájíme na malé kostičky
  2. Vložíme do studené pánve společně s máslem.
  3. Osolíme a pomalu restujeme, až začne být celer měkký a pomalu zlátnout. Trvá to docela dlouho. Ke konci restování můžeme přidat na malé kostičky pokrájené uzený tempeh, uzené tofu nebo špek, zakápnout sójovou omáčkou a dochutit solí a uzenou mletou paprikou.

Obměna: halušky lze podávat s orestovanými houbami.

2 Comments

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *