Datlové cukroví
Posted On 14. 12. 2018
V naivní představě, že vydrží do Vánoc, jsme upekla toto cukroví raději rovnou ve 4 dávkách. Nemáme nic….. Je to vlastně jediné cukroví, u kterého se všichni mé tři děti shodují, že je naprosto skvělé. Je třeba ho nechat 2-3 dny uležet, aby upečené těsto nasálo vlhkosti z krému a pak je to opravdu dobrota. ?
Suroviny:
- 250 g ječné mouky
- 100 g másla
- 170 g datlového sirupu
- 50 g strouhaných ořechů
- 3 PL kukuřičného škrobu/vanilkového pudinku
- 2 PL kakaa
- ½ ČL skořice
- ½ ČL jedlé sody
- 4 kapky esenciálního oleje citron nebo strouhaná citronová kůra z bio citronu
Postup přípravy:
- Všechny suroviny smícháme a necháme minimálně 2 hodiny uležet.
- Vyválíme (velmi dobře to jde za pomoci igelitového sáčku) a vykrajujeme požadované tvary.
- Upečeme.
Mandlový krém:
- 140 ml vody
- 100 g másla
- 80 ml mandlové smetany
- 25 g vanilkového pudinku nebo kukuřičného škrobu
- 4 PL javorového sirupu
- Kůra z bio citronu
Postup přípravy:
- Vodu smícháme s mandlovou smetanou, sirupem a pudingovým práškem.
- Za stálého míchání uvaříme hustou kaši, kterou necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
- Pudinková kaše a máslo musejí mít stejnou teplotu, jinak se Vám krém při šlehání srazí.
- Vychladlou kaši vyšleháme s rozměklým máslem a přidáme kůru z bio citronu.
2 Comments
Prosím čím můžu nahradit ječnou mouku?
Dobrý den, Iveto,
ječnou mouku můžete nahradit moukou pšeničnou, ideálně celozrnnou jemně mletou. Můžete použít klasickou pšeničnou mouku i špaldovou mouku. Jen je dobré, aby byly jemně mleté. Pokud byste nesehnala celozrnnou mouku jemně mletou, použijte úplně obyčejnou mouku hladkou.
Ječnou mouku používám proto, že má lepší nutriční vlastnosti než mouka pšeničná. Dá se koupit ve větších supermarketech v oddělení dzravé výživy.
Přeji Vám hezké pečení. Míša