Míša Sedláčková Exit Reader Mode

Detoxikační polévka z houbiček shiitake

Podle východní filosofie začíná jaro již v polovině února. Je krásné pozorovat, jak touto dobou začnou zpívat ptáci, ačkoli je sníh a zima. I oni vědí, že jaro je již tady, jen to není na povrchu vidět. Zato pod zemí se vše již připravuje k nástupu jara….. stejně tak i naše těla se připravují na jaro tak, že cítí potřebu se očistit po zimě. Je vhodné odlehčit stravu a změnit potraviny, abychom co nejvíce podpořili eliminaci nepotřebných látek z těla.

Houbičky shiitake použité v polévce mají čistící účinky, posilují celkovou obranyschopnost organismu a zároveň rozpouštějí usazeniny v našem těle. A to se nám na jaře hodí. ?

Bílá ředkev má výrazné čistící schopnosti a pomáhá rozpouštět hleny. Fazolky mungo zbavují tělo nečistot horké povahy, detoxikují a vysušují stav vlhka v organismu.

Naklíčená vojtěška má detoxikační (čistící) účinky, alkalizuje , obsahuje všech 8 esenciálních aminokyselin a má afinitu k játrům.

Suroviny pro 3-4 porce:

Postup přípravy:

  1. Dáme vařit vodu společně s řasou Wakame.
  2. Houbičky shiitake a mrkev nakrájíme na proužky, bílou ředkev nastrouháme na hrubo.
  3. Vše vložíme do vařící vody a vaříme cca 7 minut.
  4. Řasu Wakame vyndáme, pokrájíme na malé kousky a vrátíme zpět do hrnce.
  5. Do vroucí polévky vložíme tenké rýžové nudle a povaříme je cca 2 minuty.
  6. Naťovou cibuli nakrájíme na jemno a společně s klíčky vložíme do hotové polévky.
  7. Nudle povaříme 7 min.
  8. Dochutíme zázvorovou šťávou a solí.
  9. Sypeme jemně pokrájenými listy pampelišek a naklíčenou vojtěškou nebo jinými klíčky.

Pozor: pro ty, kteří mají jakýkoli stav chladu, mohou fazolky mungo pouze ve velmi malém množství a vůbec ne syrové. Proto je vhodné je v polévce povařit po dobu 1 minuty.

Polévku můžeme doplnit teplým zeleninovým salátem z vařených krup, řapíkatého celeru, červené řepy a fermentovanou zeleninou – pickles a máme lehké jídlo k obědu nebo večeři ?