Domácí müsli tyčinky

Výborné domácí mysli tyčinky nebo moderně falpjack :-). Využití mají všestranné:

  • jako malé pohoštění, když je nakrájíte na menší tvary – trojúhelníčky, kostičky, obdélníčky
  • do krabičky na výlety
  • do školy na svačinu
  • nebo je nadrobit jako skvělou granolu do jogurtu

Tento recept můžete vidět i ve vysílání pořadu Sama doma ze dne 29.11.2022

Suroviny na pekáček o rozměrech 23×34 cm:

  • 250 g ovesných vloček
  • 200 g sušeného ovoce (sušené meruňky, rozinky, ananas, brusinky, klikva, křížaly)
  • 200 g oříšků a semínek (ořechy vlašské, lískové, kešu, dýňová semínka, slunečnicová)
  • 180 g tekutého medu
  • 170 g rozpuštěného másla
  • 80 g třtinového cukru
  • 50 g rozmixovaných vloček
  • 50 g rozmixovaného lněného semínka
  • Citronová šťáva z poloviny citronu
  • Citronová kůra z bio citronu
  • ¼ čajové lžičky koření – skořice, kardamon, perníkové koření, vanilka
  • Špetka soli

Postup přípravy:

  1. V kastrůlku na mírném ohni za stálého míchání rozehřejte máslo, med a cukr do jednolité hmoty.
  2. Zvolené oříšky společně se sušeným ovocem pokrájíme na menší kousky a promícháme.
  3. Do směsi přidáme vybrané koření, ovesné vločky, rozmixované ovesné vločky, lněné semínko a sůl. Opět promícháme.
  4. Ke směsi v kastrůlku nastrouháme citronovou kůru, vymačkáme citronovou šťávu, promícháme a přilejeme k suché směsi. Vše důkladně zamícháme a takto připravenou směs navrstvíme do pekáčku, který jsme vyložili papírem na pečení.
  5. Vše důkladně umačkáme. Můžeme si pomoci tak, že na povrch položíme kus pečícího papíru a směs přitlačíme válečkem nebo sklenicí. Dáme péci asi na 30 minut při teplotě 165°C, dokud povrch nezezlátne.
  6. Prochladlou směs krájíme na požadované tvary – tyčinky, čtverečky, trojúhelníky. Lze je zdobit rozehřátou čokoládou.

Poznámka:

  • Při intoleranci lepku použijeme bezlepkové ovesné vločky.
  • Oříšky můžeme před krájením orestovat na pánvi, zvýrazní to jejich chuť v müsli tyčinkách.

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *