Dýňová polévka s fenyklem

Kašel – poměrně vděčné podzimní téma ke konverzaci. 90% maminek Vám bude rozumět ?. Já osobně mám někdy pocit – na všechno se vykašlat a jen “být” …. Ale to je jiný druh kašle… ?

Zpět k tomu, co nás trápí na průduškách a ne na srdci.

 

Jak jsme již psala u receptu „Fenyklovo – rajčatová polévka“ a „Hruškovo – datlové muffiny“ výběrem potravin a samozřejmě jejich následnou úpravou a konzumací můžeme ledacos změnit.

 

Ve zkratce ještě jednou:

 

Potraviny mající afinitu k plicím a ke kašli (jak vlhkému, tak suchému) jsou:

  • Mrkev

  • Bulva fenyklu

  • Bílá část pórku

  • Rýže

 

Ostatní kombinace záleží na typu kašle – vlhký, suchý, horkost, chlad,….

 

Další základní pravidlo – bílkovina zahleňuje. Mám-li tedy vlhký kašel s velkým množství hlenů je nutné se vyhnout konzumaci: mléčných výrobků, masa, ořechovin, semen a sladkostí (cukr).

 

Polévka je vhodná pro bezlepkovou dietu a pro lidi s intolerancí laktózy. Zároveň i pro vegany ?.

 

 

Suroviny na 4 porce:

  • 500 g dýně Hokaido

  • 250 g mrkve

  • 250 g fenyklu

  • 150 g pórku – hlavně jeho bílá část

  • 10 g rosolovky stříbrné – bílé čínské houby

  • 3 bobkové listy

  • 3 hřebíčky

  • Čerstvý zázvor – odkrojíme asi 2 cm

  • Olej (ghí)

  • 1 ČL soli

  • 650 ml vody

  • 150 ml kokosového mléka

  • Mořská řasa Wakame – asi 1 cm kousek (kdo nemá, vynechá)

  • Jarní cibulka

  • (umeocet)

 

 

Postup přípravy:

  1. Pórek nakrájíme na jemno.

  2. Dýni, mrkev a fenykl pokrájíme na větší kousky (polévku budeme mixovat, není nutné zeleninu krájet na jemno).

  3. Na rozpáleném oleji (kdo má rád ghí, nahradí jím olej) osmahneme nakrájený pórek a orestujeme do zlatova.

  4. Přidáme bobkový list a hřebíček, které necháme na oleji rozvonět.

  5. Přisypeme nakrájenou dýni, mrkev a fenykl. Restujeme asi 5 minut.

  6. Osolíme.

  7. Do hrnce vložíme kousek oloupaného zázvoru, mořskou řasu Wakame a bílou čínskou houbu.

  8. Zalijeme vodou a vaříme do změknutí zeleniny.

  9. Po uvaření vyndáme zázvor, hřebíček a bobkové listy.

  10. Do uvařené zeleniny přilijeme kokosové mléko a vše rozmixujeme na hladký krém.

  11. Dle potřeby dochutíme solí nebo umeoctem.

  12. Podáváme s ředkvičkami, posypané jarní cibulkou nebo jinými zelenými natěmi

 

Podáváme:

  • s ředkvičkami

  • posypané jarní cibulkou nebo jinými zelenými natěmi

 

Poznámka:

Pokud chcete, aby Vás polévka zasytila, přidejte si do ní vařenou obilninu:

  • Vařenou celozrnnou rýži

  • Vařené ječné kroupy

  • Vařenou slzovku

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *