Míša Sedláčková Exit Reader Mode

Dýňová polévka s fenyklem

Kašel – poměrně vděčné podzimní téma ke konverzaci. 90% maminek Vám bude rozumět :-). Já osobně mám někdy pocit – na všechno se vykašlat a jen “být” …. Ale to je jiný druh kašle… 😀

Zpět k tomu, co nás trápí na průduškách a ne na srdci. Jak jsme již psala u receptu.

Ve zkratce ještě jednou:

Potraviny mající afinitu k plicím a ke kašli (jak vlhkému, tak suchému) jsou:

Ostatní kombinace záleží na typu kašle – vlhký, suchý, horkost, chlad,….

Další základní pravidlo – bílkovina zahleňuje. Mám-li tedy vlhký kašel s velkým množství hlenů je nutné se vyhnout konzumaci: mléčných výrobků, masa, ořechovin, semen a sladkostí (cukr).

Polévka je vhodná pro bezlepkovou dietu a pro lidi s intolerancí laktózy. Zároveň i pro vegany :-).

Suroviny na 4 porce:

Postup přípravy:

  1. Pórek nakrájíme na jemno.
  2. Dýni, mrkev a fenykl pokrájíme na větší kousky (polévku budeme mixovat, není nutné zeleninu krájet na jemno).
  3. Na rozpáleném oleji (kdo má rád ghí, nahradí jím olej) osmahneme nakrájený pórek a orestujeme do zlatova.
  4. Přidáme bobkový list a hřebíček, které necháme na oleji rozvonět.
  5. Přisypeme nakrájenou dýni, mrkev a fenykl. Restujeme asi 5 minut.
  6. Osolíme.
  7. Do hrnce vložíme kousek oloupaného zázvoru, mořskou řasu Wakame a bílou čínskou houbu.
  8. Zalijeme vodou a vaříme do změknutí zeleniny.
  9. Po uvaření vyndáme zázvor, hřebíček a bobkové listy.
  10. Do uvařené zeleniny přilijeme kokosové mléko a vše rozmixujeme na hladký krém.
  11. Dle potřeby dochutíme solí nebo umeoctem.
  12. Podáváme s ředkvičkami, posypané jarní cibulkou nebo jinými zelenými natěmi

Podáváme:

Poznámka:

Pokud chcete, aby Vás polévka zasytila, přidejte si do ní vařenou obilninu: