Dýňová polévka s fenyklem

Dýňová polévka s fenyklem

Kašel – poměrně vděčné podzimní téma ke konverzaci. 90% maminek Vám bude rozumět :-). Já osobně mám někdy pocit – na všechno se vykašlat a jen „být“ …. Ale to je jiný druh kašle… 😀

Zpět k tomu, co nás trápí na průduškách a ne na srdci. Jak jsme již psala u receptu.

Ve zkratce ještě jednou:

Potraviny mající afinitu k plicím a ke kašli (jak vlhkému, tak suchému) jsou:

  • Mrkev
  • Bulva fenyklu
  • Bílá část pórku
  • Rýže

Ostatní kombinace záleží na typu kašle – vlhký, suchý, horkost, chlad,….

Další základní pravidlo – bílkovina zahleňuje. Mám-li tedy vlhký kašel s velkým množství hlenů je nutné se vyhnout konzumaci: mléčných výrobků, masa, ořechovin, semen a sladkostí (cukr).

Polévka je vhodná pro bezlepkovou dietu a pro lidi s intolerancí laktózy. Zároveň i pro vegany :-).

Suroviny na 4 porce:

  • 500 g dýně Hokaido
  • 250 g mrkve
  • 250 g fenyklu
  • 150 g pórku – hlavně jeho bílá část
  • 10 g rosolovky stříbrné – bílé čínské houby
  • 3 bobkové listy
  • 3 hřebíčky
  • Čerstvý zázvor – odkrojíme asi 2 cm
  • Olej (ghí)
  • 1 ČL soli
  • 650 ml vody
  • 150 ml kokosového mléka
  • Mořská řasa Wakame – asi 1 cm kousek (kdo nemá, vynechá)
  • Jarní cibulka
  • (umeocet)

Postup přípravy:

  1. Pórek nakrájíme na jemno.
  2. Dýni, mrkev a fenykl pokrájíme na větší kousky (polévku budeme mixovat, není nutné zeleninu krájet na jemno).
  3. Na rozpáleném oleji (kdo má rád ghí, nahradí jím olej) osmahneme nakrájený pórek a orestujeme do zlatova.
  4. Přidáme bobkový list a hřebíček, které necháme na oleji rozvonět.
  5. Přisypeme nakrájenou dýni, mrkev a fenykl. Restujeme asi 5 minut.
  6. Osolíme.
  7. Do hrnce vložíme kousek oloupaného zázvoru, mořskou řasu Wakame a bílou čínskou houbu.
  8. Zalijeme vodou a vaříme do změknutí zeleniny.
  9. Po uvaření vyndáme zázvor, hřebíček a bobkové listy.
  10. Do uvařené zeleniny přilijeme kokosové mléko a vše rozmixujeme na hladký krém.
  11. Dle potřeby dochutíme solí nebo umeoctem.
  12. Podáváme s ředkvičkami, posypané jarní cibulkou nebo jinými zelenými natěmi

Podáváme:

  • s ředkvičkami
  • posypané jarní cibulkou nebo jinými zelenými natěmi

Poznámka:

Pokud chcete, aby Vás polévka zasytila, přidejte si do ní vařenou obilninu:

  • Vařenou celozrnnou rýži
  • Vařené ječné kroupy
  • Vařenou slzovku
2 Comments

Napsat komentář: Míša Sedláčková Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *