Fenyklovo-rajčatová polévka
Posted On 20. 9. 2016
Další recept nejen s rajčaty :-).
Tentokrát jsem do receptu přidala i bulvu fenyklu, protože tlumí kašel a podporuje vykašlávání. Myslím, že na podzim by se měl v receptech vyskytovat častěji :-). Mrkev patří mezi zeleninu, která má také vztah k plícím. A když se na to podíváme z pěstitelského pohledu, tak vše, co je v receptu, právě dozrává. Prošla jsem totiž zahrádkou 😀
Polévka je vhodná pro bezlepkovou dietu a pro lidi s intolerancí laktózy. Zároveň i pro vegany 🙂
Fenyklovo -rajčatová polévka
Suroviny na 4 porce:
- 400 g rajčat
- 250 g mrkve
- 250 g fenyklu
- 1 cibule
- Jarní cibulka
- 2 bobkové listy
- Čerstvý zázvor – odkrojíme asi 2 cm
- Olej (ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More)
- ½ ČL soli
- ½ ČL ochucené soli Shangri – la (kdo nemá, vynechá)
- Bylinky – čerstvý citronový tymián (kdo nemá, použije sušený a přidá trochu citronové šťáy)
- 450 ml vody
- 150 ml kokosového mléka
- Mořská řasa Wakame – asi 1 cm kousek (kdo nemá, vynechá)
Postup přípravy:
- Rajčata vložíme do mísy, přelijeme vroucí vodou a necháme asi 5 minut.
- Poté vodu slijeme, rajčata oloupeme a rozkrojíme na polovinu.
- Cibuli nakrájíme na jemno.
- Do hrnce nalijeme trochu oleje (kdo má rád ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More, nahradí jím olej) a zahřejeme.
- Vsypeme cibulku a orestujeme do zlatova.
- Přidáme nadrobno nakrájenou mrkev a fenykl. Restujeme asi 5 minut.
- Osolíme.
- Přidáme bylinky (tymián, bobkový list), přesmahneme a vsypeme nakrájená loupaná rajčata.
- Přidáme oloupaný zázvor a mořskou řasu, která obohatí polévku minerály.
- Zalijeme vodou.
- Vaříme asi 15 minut, do změknutí fenyklu.
- Vyjmeme bobkové listy a zázvor.
- Po uvaření odebereme 1/3 polévkové směs do mixovací nádoby a rozmixujeme dohladka. Stačí a to tyčový mixer. Já vybírám hlavně velké kusy rajčat a uvařenou mořskou řasu Wakame, kterou po rozmixování nikdo nenajde.
- Polévku zjemníme kokosovým mlékem.
- Jarní cibulku nakrájíme na malé kousky a přidáme do polévky.
- Dochutíme solí a citronovou šťávou.
Podáváme:
- Pokapané alternativní smetanou – rýžovou, ovesnou (pak to není vhodné pro lidi s celiakií)
- S olivovým olejem.
- S klíčky
- S kváskovým chlebem
- Lístky bazalky, ale i jiné bylinky – koriandr, listy a květy lichořeřišnice
Poznámka: Pokud chcete, aby Vás polévka zasytila, přidejte si do ní vařenou obilninu:
- Vařenou celozrnnou rýži
- Vařené ječné kroupy
- Vařenou slzovku