Hlíva s červenou řepou, pórkem a kešu

Je tu podzim. Myslím, že příroda nám to dává poměrně jasně najevo ?. Z hlediska TČM, bývá na podzim v těle většinou problém se suchostí. Proto je dobré vybírat si stravu, která umí nastolit rovnováhu v tomto období – houby, zázvor, ořechy, bílá část pórku, tymián, jáhly….

 

Trochu dnešního „čarování „ z těchto potravin. Výsledkem byl tento recept a náš oběd ?..

 

 

Suroviny na 2 porce:

  • 200 g hlívy

  • 150 g pórku

  • 150 g vařené červené řepy

  • ½ ČL chlebového koření (směs kmínu, koriandru a fenyklu)

  • 1 PL umeocta

  • 1 PL zázvorové šťávy

  • 2 PL oleje

  • Hrst kešu oříšků

  • Citronový tymián

 

Postup přípravy:

  1. Nejdříve si vaříme nebo upečeme červenou řepu. Ideálně den předem.

  2. Odkrojíme požadované množství pórku – hlavně jeho bílou část.

  3. Podélně ho rozkrojíme a poté nakrájíme kolmo na vlákna.

  4. Do pánvičky nalijeme olej a pórek orestujeme do zlatova.

  5. Hlívu a vařenou řepu nakrájíme na nudličky.

  6. Hlívu přidáme k pórku, nasypeme kešu oříšky a chlebové koření. Osolíme.

  7. Restujeme do změknutí hlívy.

  8. Přidáme nakrájenou červenou řepu a ochutíme zázvorovou šťávou a umeoctem.

  9. Prohřejeme.

  10. Nakonec posypeme citronovým tymiánem.

 

Hlívu podáváme s:

  • Jahelnými knedlíčky

  • Vařenými kroupami, celozrnnou rýží, jáhly

 

Poznámka:

  • Chlebové koření (značky Sonnetor) používám v receptech, kde je červená řepa. Jeho složení, tj. – kombinace kmínu, koriandru a fenyklu se k řepě hodí. Alespoň podle mých chuťových buněk ?.

  • Zázvorová šťáva se vyrobí nastrouháním zázvoru a poté vymačkáním nastrouhané „hmoty“.

  • Upřednostňuji použití citronového tymiánu, než klasického. Jeho citronová silice jídlo nádherně provoní . Asi jste si všimli, že mám pro něj slabost ?

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *