Hlíva s červenou řepou, pórkem a kešu

Hlíva s červenou řepou, pórkem a kešu

Je tu podzim. Myslím, že příroda nám to dává poměrně jasně najevo :-). Z hlediska TČM, bývá na podzim v těle většinou problém se suchostí. Proto je dobré vybírat si stravu, která umí nastolit rovnováhu v tomto období – houby, zázvor, ořechy, bílá část pórku, tymián, jáhly….

Trochu dnešního „čarování „ z těchto potravin. Výsledkem byl tento recept a náš oběd :-)..

Suroviny na 2 porce:

  • 200 g hlívy
  • 150 g pórku
  • 150 g vařené červené řepy
  • ½ ČL chlebového koření (směs kmínu, koriandru a fenyklu)
  • 1 PL umeocta
  • 1 PL zázvorové šťávy
  • 2 PL oleje
  • Hrst kešu oříšků
  • Citronový tymián

Postup přípravy:

  1. Nejdříve si vaříme nebo upečeme červenou řepu. Ideálně den předem.
  2. Odkrojíme požadované množství pórku – hlavně jeho bílou část.
  3. Podélně ho rozkrojíme a poté nakrájíme kolmo na vlákna.
  4. Do pánvičky nalijeme olej a pórek orestujeme do zlatova.
  5. Hlívu a vařenou řepu nakrájíme na nudličky.
  6. Hlívu přidáme k pórku, nasypeme kešu oříšky a chlebové koření. Osolíme.
  7. Restujeme do změknutí hlívy.
  8. Přidáme nakrájenou červenou řepu a ochutíme zázvorovou šťávou a umeoctem.
  9. Prohřejeme.
  10. Nakonec posypeme citronovým tymiánem.

Hlívu podáváme s:

  • Jahelnými knedlíčky
  • Vařenými kroupami, celozrnnou rýží, jáhly

Poznámka:

  • Chlebové koření (značky Sonnetor) používám v receptech, kde je červená řepa. Jeho složení, tj. – kombinace kmínu, koriandru a fenyklu se k řepě hodí. Alespoň podle mých chuťových buněk :-).
  • Zázvorová šťáva se vyrobí nastrouháním zázvoru a poté vymačkáním nastrouhané „hmoty“.
  • Upřednostňuji použití citronového tymiánu, než klasického. Jeho citronová silice jídlo nádherně provoní . Asi jste si všimli, že mám pro něj slabost 🙂

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *