Hlíva s fenyklem, fazolkami a ořechy

Na mých stránkách přibyly další dva recepty, tentokrát s podzimním nádechem – “hlíva s fenyklem, fazolkami a ořechy” a “polévka z tuřínu fazolek a quinoi”.

 

Na podzim má největší aktivitu dráha plic a tlustého střeva. Oba orgány mají na starost eliminační procesy. Proto je důležité nezanášet tělo nekvalitní stravou, aby bezcenné, spotřebované a překonané mohlo odejít a uvolnilo místo novému…. jak na fyzické, tak i na psychické rovině….

Zároveň je nutné, připravit tělo na zimu, vyživit a pomoci mu stáhnou energii dovnitř do těla jako příprava na zimu.

 

Asi teď budu vkládat více receptů s houbami, fazolkami, fenyklem a kořenovou zeleninou (celer, mrkev, tuřín, červená řepa, pastinák,…).

 

Jednak proto, že je to zelenina, která aktuálně dozrává a také člověk nemusí podnikat adrenalinové nákupy a s vypětím svých sil shánět suroviny, které momentálně nejsou běžně ke koupi. Zároveň většina uvedených potraviny má vztah k plicím a zahřejí naše trávení. ?

 

Suroviny:

  • 300 g mrkve

  • 150 g hlívy

  • 150 g zelených fazolek

  • 120 g fenyklu

  • 50 g vlašských ořechů

  • 2 stroužky česneku

  • 3 PL rajčatové omáčky

  • 3 PL ovesné smetany (lidé s celiakií použijí rýžovou smetanu)

  • Olej

  • Zelené natě – kopr, petrželka, šrůcha zelená,….

 

Postup přípravy:

  1. Česnek prolisujeme nebo utřeme a orestujeme na rozpáleném oleji na pánvi.

  2. Mrkev nakrájíme kolmo na vlásečnice – tj. na kolečka.

  3. Fenykl pokrájíme na nudličky.

  4. Zelené fazolky omyjeme, pokrájíme na malé kousky a společně s mrkví a fenyklem vložíme do pánve s česnekem.

  5. Orestujeme a přidáme pokrájenou hlívu a rajčatovou omáčku.

  6. Osmahneme.

  7. Osolíme.

  8. Přidáme vlašské ořechy.

  9. Podlijeme vodou a dusíme doměkka.

  10. Přilijeme ovesnou smetanu.

  11. Dochutíme koprem nebo jinými zelenými natěmi

 

Podáváme:

  • S celozrnnou rýží

  • S ječnými kroupami

  • S jáhly

  • Sypané gomasiem (směs podrceného opraženého sezamu /bílého, černého/ se solí)

  • Se salátem z červené řepy

 

Poznámka:

  • Kdo má bezlepkovou dietu, použije rýžovou smetanu.

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *