Hlíva s fenyklem, fazolkami a ořechy

Na mých stránkách přibyly další dva recepty, tentokrát s podzimním nádechem – „hlíva s fenyklem, fazolkami a ořechy“ a „polévka z tuřínu fazolek a quinoi“.

Na podzim má největší aktivitu dráha plic a tlustého střeva. Oba orgány mají na starost eliminační procesy. Proto je důležité nezanášet tělo nekvalitní stravou, aby bezcenné, spotřebované a překonané mohlo odejít a uvolnilo místo novému…. jak na fyzické, tak i na psychické rovině….

Zároveň je nutné, připravit tělo na zimu, vyživit a pomoci mu stáhnou energii dovnitř do těla jako příprava na zimu.

Hlíva s fenyklem, fazolkami a ořechy

Asi teď budu vkládat více receptů s houbami, fazolkami, fenyklem a kořenovou zeleninou (celer, mrkev, tuřín, červená řepa, pastinák,…).

Jednak proto, že je to zelenina, která aktuálně dozrává a také člověk nemusí podnikat adrenalinové nákupy a s vypětím svých sil shánět suroviny, které momentálně nejsou běžně ke koupi. Zároveň většina uvedených potraviny má vztah k plicím a zahřejí naše trávení. 🙂

Suroviny:

  • 300 g mrkve
  • 150 g hlívy
  • 150 g zelených fazolek
  • 120 g fenyklu
  • 50 g vlašských ořechů
  • 2 stroužky česneku
  • 3 PL
  • 3 PL ovesné smetany (lidé s celiakií použijí rýžovou smetanu)
  • Olej
  • Zelené natě – kopr, petrželka, šrůcha zelená,….

Postup přípravy:

  1. Česnek prolisujeme nebo utřeme a orestujeme na rozpáleném oleji na pánvi.
  2. Mrkev nakrájíme kolmo na vlásečnice – tj. na kolečka.
  3. Fenykl pokrájíme na nudličky.
  4. Zelené fazolky omyjeme, pokrájíme na malé kousky a společně s mrkví a fenyklem vložíme do pánve s česnekem.
  5. Orestujeme a přidáme pokrájenou hlívu a
  6. Osmahneme.
  7. Osolíme.
  8. Přidáme vlašské ořechy.
  9. Podlijeme vodou a dusíme doměkka.
  10. Přilijeme ovesnou smetanu.
  11. Dochutíme koprem nebo jinými zelenými natěmi

Podáváme:

  • S celozrnnou rýží
  • S ječnými kroupami
  • S jáhly
  • Sypané gomasiem (směs podrceného opraženého sezamu /bílého, černého/ se solí)
  • Se salátem z červené řepy

Poznámka:

  • Kdo má bezlepkovou dietu, použije rýžovou smetanu.

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *