Hlíva s glazovanou zeleninou

Toto je druhý recept z natáčení pořadu Sama Doma, kde byly ústředním tématem cévní nemoci, především křečové žíly a hemoroidy. Ale to neznamená, že jinak nemá cenu tento recept vařit. ? Jedná se o lehké zeleninové jídlo, které se hodí do tohoto období , kdy cítíte, že byste chtěli odlehčit stravu po zimě, ale na více syrové zeleniny přeci jen pro mnohé je ještě zima.

Suroviny na 2-3 porce:

  • 100 g hlívy
  • 150 g mrkve
  • 150 g růžičkové kapusty
  • 1 cibule
  • Olivový olej
  • 1 ČL černuchy
  • ½ ČL garam masaly
  • ½-1 ČL soli
  • 1 PL zázvorové šťávy
  • Hrst vlašských ořechů

Postup přípravy:

  1. Na pánev nalijeme olej a necháme rozehřát.
  2. Cibuli rozkrájíme na měsíčky a vložíme do pánve. Krátce restujeme. Přidáme černý kmín (černuchu) a necháme ji rozvonět.
  3. Hlívu rozkrájíme na nudličky, mrkev na kostičky, kapustičky na čtvrtky, menší na polovinu.
  4. Pokrájenou hlívu, mrkev a vlašské ořechy přidáme do pánve a přisypeme garamské koření. Osolíme.
  5. Podlijeme malým množství vody, cca 40-50 ml a dusíme asi 5 minut.
  6. Přidáme rozkrájenou kapustu a opět , podlijeme cca 60 ml vody a dusíme do změknutí zeleniny. Je-li potřeba doléváme vodu.
  7. V hotovém pokrmu má být zelenina na skus křupavá, ne blátivá.
  8. Dochutíme solí a zázvorovou šťávou.

Tipy na servírování:

  • s červenou řepou a čočkou beluga
  • s vařenou obilninou doplněné pickles
  • samotné jako velmi lehká večeře
  • doplněné zeleným salátem (římský salát, rukola, polníček,..) jako „studeno-teplý“ salát ??
  • s celerovou kaší
  • s batátovým pyré

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *