Hlíva s glazovanou zeleninou
Posted On 10. 2. 2017
Toto je druhý recept z natáčení pořadu Sama Doma, kde byly ústředním tématem cévní nemoci, především křečové žíly a hemoroidy. Ale to neznamená, že jinak nemá cenu tento recept vařit. ? Jedná se o lehké zeleninové jídlo, které se hodí do tohoto období , kdy cítíte, že byste chtěli odlehčit stravu po zimě, ale na více syrové zeleniny přeci jen pro mnohé je ještě zima.
Suroviny na 2-3 porce:
- 100 g hlívy
- 150 g mrkve
- 150 g růžičkové kapusty
- 1 cibule
- Olivový olej
- 1 ČL černuchy
- ½ ČL garam masaly
- ½-1 ČL soli
- 1 PL zázvorové šťávy
- Hrst vlašských ořechů
Postup přípravy:
- Na pánev nalijeme olej a necháme rozehřát.
- Cibuli rozkrájíme na měsíčky a vložíme do pánve. Krátce restujeme. Přidáme černý kmín (černuchu) a necháme ji rozvonět.
- Hlívu rozkrájíme na nudličky, mrkev na kostičky, kapustičky na čtvrtky, menší na polovinu.
- Pokrájenou hlívu, mrkev a vlašské ořechy přidáme do pánve a přisypeme garamské koření. Osolíme.
- Podlijeme malým množství vody, cca 40-50 ml a dusíme asi 5 minut.
- Přidáme rozkrájenou kapustu a opět , podlijeme cca 60 ml vody a dusíme do změknutí zeleniny. Je-li potřeba doléváme vodu.
- V hotovém pokrmu má být zelenina na skus křupavá, ne blátivá.
- Dochutíme solí a zázvorovou šťávou.
Tipy na servírování:
- s červenou řepou a čočkou beluga
- s vařenou obilninou doplněné pickles
- samotné jako velmi lehká večeře
- doplněné zeleným salátem (římský salát, rukola, polníček,..) jako “studeno-teplý” salát ??
- s celerovou kaší
- s batátovým pyré