Houbový kuba z pohanky
Posted On 19. 1. 2020
Je sice po Vánocích, ale tento recept patří mezi má oblíbená rychlá jídla. Připravuji ho od podzimu do jara buď z pohanky nebo z ječných krup. Obě varianty jsou skvělé?

Suroviny na 4 porce:
- 200 g pohankových krup / ne pohanky lámanky!/
- 400 ml zeleninového vývaru nebo vody
- 20 g přepuštěného másla/oleje
- 1 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 PL majoránky
Suroviny na přípravu hub:
- 400 ml vody na houby
- 70 g sušených lesních hub
- 50 g másla
- 3 g soli do hub
- 3 g kmínu do hub
Postup přípravy:
- Pohankové kroupy propláchneme, scedíme, osolíme a uvaříme na skus v poměru 1:2 ve vodě nebo zeleninovém vývaru.
- Pokrájenou cibuli a česnek osmažíme na přepuštěném másle do zlatova.
- Poté přisypeme majoránku a necháme na cibulce rozvonět.
- Houby zalijeme odpovídajícím množstvím vody, osolíme, přisypeme kmín a přivedeme k varu.
- Vaříme bez pokličky tak dlouho, dokud se nám neodpaří takové množství vody, aby v hrnci zbyl objem cca 100 ml.
- Do povařených hub přidáme 50 g másla a necháme ho rozpustit.
- Vařené kroupy, osmaženou cibuli s majoránkou a uvařené houby smícháme dohromady.
- Dochutíme solí a krátce zapečeme.
Poznámka:
- Je vhodné použít čerstvé pohankové kroupy, aby neměl výsledný kuba výraznou pohankovou chuť. Při použití pohanky lámanky, bude kuba více cítit po pohance.
- Pohankové kroupy lze zaměnit ječnými kroupy a dostanete recept na klasického vánočního kubu.
Servírujeme:
- S celerový špekem a pickles
- S orestovaným uzeným tofu zakápnutým sojovovu omáčkou Shoyu nebo Tamari, podle toho, řeším – li přítomnost lepku ve výsledném jídle. Plus doplněné buď salátem z červené řepy s křenem nebo pickles
- Pouze se salátem z červené řepy s křenem nebo pickles