Houbový kuba z pohanky

Je sice po Vánocích, ale tento recept patří mezi má oblíbená rychlá jídla. Připravuji ho od podzimu do jara buď z pohanky nebo z ječných krup. Obě varianty jsou skvělé?

Suroviny na 4 porce:

  • 200 g pohankových krup / ne pohanky lámanky!/
  • 400 ml zeleninového vývaru nebo vody
  • 20 g přepuštěného másla/oleje
  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 PL majoránky

Suroviny na přípravu hub:

  • 400 ml vody na houby
  • 70 g sušených lesních hub
  • 50 g másla
  • 3 g soli do hub
  • 3 g kmínu do hub

Postup přípravy:

  1. Pohankové kroupy propláchneme, scedíme, osolíme a uvaříme na skus v poměru 1:2 ve vodě nebo zeleninovém vývaru.
  2. Pokrájenou cibuli a česnek osmažíme na přepuštěném másle do zlatova.
  3. Poté přisypeme majoránku a necháme na cibulce rozvonět.
  4. Houby zalijeme odpovídajícím množstvím vody, osolíme, přisypeme kmín a přivedeme k varu.
  5. Vaříme bez pokličky tak dlouho, dokud se nám neodpaří takové množství vody, aby v hrnci zbyl objem cca 100 ml.
  6. Do povařených hub přidáme 50 g másla a necháme ho rozpustit.
  7. Vařené kroupy, osmaženou cibuli s majoránkou a uvařené houby smícháme dohromady.
  8. Dochutíme solí a krátce zapečeme.

Poznámka:

  • Je vhodné použít čerstvé pohankové kroupy, aby neměl výsledný kuba výraznou pohankovou chuť. Při použití pohanky lámanky, bude kuba více cítit po pohance.
  • Pohankové kroupy lze zaměnit ječnými kroupy a dostanete recept na klasického vánočního kubu.

Servírujeme:

  • S celerový špekem a pickles
  • S orestovaným uzeným tofu zakápnutým sojovovu omáčkou Shoyu nebo Tamari, podle toho, řeším – li přítomnost lepku ve výsledném jídle. Plus doplněné buď salátem z červené řepy s křenem nebo pickles
  • Pouze se salátem z červené řepy s křenem nebo pickles

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *