Hrstková polévka
Posted On 20. 10. 2019
Jedna podzimní/zimní polévka z domácích zásob a lokálních potravin, teda kromě té mořské řasy ?. Tu samozřejmě můžete z receptu vynechat. Nejvíce mě na té polévce nadchla rozmanitost a barevnost použitých luštěnin, které svou barevností ladily se zabarveným podzimním listím ?
Moc se omlouvám za velmi pozvolné přidávání receptů, ale od narození Anynky má den málo hodin. Receptů bych měla spousty, ale čas na to je sepsat, nafotit a naťukat na stránky aktuálně chybí… 🙁
Suroviny na 4 porce :
- 1200 ml vody nebo zeleninového vývaru
- 200 g mrkve
- 100 g petržele nebo celeru nebo jejich směs
- 100 g cibule
- 50 g fazolí
- 50 g loupaného hrachu
- 50 g čočky
- 50 g krup
- 30 g ovesných vloček
- 2 stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- 1 ČL sušené majoránky
- Sádlo nebo ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More
- 1 ČL soli i více
Postup přípravy:
- Den předem smícháme hrst krup, hrst fazolí, hrst čočky a hrst loupaného hrachu a tuto směs dáme do mísy a zalijeme studenou vodou. Necháme v chladu namočené do druhého dne. V teple by mohla namočená směs kvasit.
- Na tuku orestujeme nakrájenou cibuli a pokrájený česnek.
- Přidáme bobkové listy a majoránku, opět chvíli restujeme.
- Přisypeme očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu-mrkev, petržel, celer a krátce přesmahneme.
- Přisypeme slitou namočenou směs luštěnin a krup, přisypeme ovesné vločky, zalijeme vývarem nebo vodu a vaříme do změknutí luštěnin.
- Hotovou polévku osolíme a před podáváním sypeme zelenými natěmi-např majoránkou, pažitkou….
Poznámka:
- Dříve se tato polévka zahušťovala buď ovesnými vločkami nebo krupicí. O částečné zahuštění se postarají i luštěniny, kterým stačí kratší doba varu a v polévce se rozvaří během doby, než se uvaří velké fazole. Pokud byste chtěli takto postupovat, pak uberte vždy okolo 10 g u každé luštěniny a těch 30 g doplňte červenou čočkou a mung dálem.
- Někde se do polévky přidávají i sušené houby.
- Já dávám trochu mořské řas wakame, kvůli stravitelnosti luštěnin a také proto, že polévku nutričně obohatí.
- pro veganskou verzi nahradíme ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More olejem