Hruškovo-banánová marmeláda

Vzhledem k nečekanému přísunu velikého množství bio banánů a skvělých hrušek z trhů vznikla i tato marmeláda. Je v ní minimální obsah třtinového cukru (80 g na 2 kg marmelády). Při její výrobě jsem použila citrusový pektin, který je nutné rozmíchat s cukrem, jinak Vám v marmeládě vytvoří hrudky.

 

Jestliže máte rádi tekutější formy zavařenin – třeba na kaše, nemusíte použít pektin na zahuštění a tím pádem ani cukr ??. Jen vám to nepůjde namazat na pečivo ?.

 

 

Suroviny:

  • Bio banány
  • Hrušky
  • Datle bez pecek
  • Citronová šťáva
  • Skořice celá
  • Citrusový pektin (v poměru 10 g pektinu na 1 kg ovoce)

 

 

Pracovní postup:

  1. Hrušky oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
  2. Vložíme do hrnce, přidáme datle, celou skořici a dusíme do změknutí hrušek.
  3. Přidáme oloupané a nakrájené banány a podusíme asi 2 minuty.
  4. Vyndáme celou skořici.
  5. Vše rozmixujeme a dochutíme citronovou šťávou.
  6. Citrusový pektin rozmícháme v malém množství třtinového cukru.
  7. Vmícháme do téměř hotové marmelády, krátce povaříme a plníme do čistých nahřátých skleniček. Uzavřeme víčkem a na chvilku obrátíme dnem vzhůru.

 

Poznámka:

  1. Citrusový pektin je nutné rozmíchat s cukrem, jinak Vám v marmeládě udělá hrudky. Kdo nechce použít třtinový cukr, může pracovat s agarovými vločkami, které povaří v marmeládě a poté rozmixuje.
  2. Množství surovin si volíte podle vlastních chutí. Pokud jsou hrušky hodně vyzrálé, stačí minimální množství datlí. Já upřednostňuji sladko-nakyslou chuť, proto přidávám do marmelády citronovou šťávu.

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *