Hruškovo–datlové muffiny

Máte tu nádherné podzimní dny. Na podzim, z pohledu TCM, je nebezpečí sucha v organismu. Můžeme pocítit větší žízeň, mít suchou kůži, suchost v nose i mít suchý kašel. Abychom tělu pomohli tento stav suchosti navrátit do rovnováhy, je dobré jíst sladkokyselé ovoce (jablka, hrušky, citron), houby, ořechy, semena, vajíčka, med, mrkev. Z obilnin jsou vhodné ječné kroupy, jáhly a rýže.

Tak tu z mé strany byla snaha o vhodný moučník na toto období z hrušek, datlí, ječných krup (semleté na mouku) a ořechů ?.

 

Suroviny na muffiny:

Mokré složky:

  • 700 g hruškovo-datlového pyré

  • 120 g oleje (nebo ghí)

  • 1 vejce – vegani vynechají a přidají do suché složky 1 PL kukuřičného škrobu

  • 50 g kokosového mléka

  • 2 PL citronové šťávy

 

Suché složky:

  • 260 g ječné mouky

  • 1 ČL sody

 

Postup přípravy:

  1. Kdo má mlýnek na obilí, připraví si čerstvou ječnou mouku semletím ječných krup.

  2. Důkladně promícháme odděleně mokré a suché suroviny.

  3. Nyní je smícháme dohromady.

  4. Důležité je, těsto nepřemíchat, jinak Vám muffiny nevyběhnou a zůstanou uvnitř lepkavé.

  5. Plníme do košíčků na muffiny a povrch posypeme vlašskými ořechy nebo nakrájenými hruškami, malinami,…..

  6. Pečeme okolo 20 minut při 180°C.

  7. Špejlí píchneme do muffinu. Pokud se nám těsto nelepí, jsou hotové.

 

Suroviny na výrobu hruškovo-datlového pyré:

  • 300 g sušených datlí bez pecky

  • 3 hrušky

  • 150 ml vody

  • 1 ČL skořice

 

Postup přípravy:

  1. Vše dáme do hrnce a dusíme do změknutí datlí a hrušek.

  2. Rozmixujeme.

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *