Hruškovo–datlové muffiny

Máte tu nádherné podzimní dny. Na podzim, z pohledu TCM, je nebezpečí sucha v organismu. Můžeme pocítit větší žízeň, mít suchou kůži, suchost v nose i mít suchý kašel. Abychom tělu pomohli tento stav suchosti navrátit do rovnováhy, je dobré jíst sladkokyselé ovoce (jablka, hrušky, citron), houby, ořechy, semena, vajíčka, med, mrkev. Z obilnin jsou vhodné ječné kroupy, jáhly a rýže.

Hruškovo-datlové muffiny

Tak tu z mé strany byla snaha o vhodný moučník na toto období z hrušek, datlí, ječných krup (semleté na mouku) a ořechů :-).

Suroviny na muffiny:

Mokré složky:

  • 700 g hruškovo-datlového pyré
  • 120 g oleje (nebo ghí)
  • 1 vejce – vegani vynechají a přidají do suché složky 1 PL kukuřičného škrobu
  • 50 g kokosového mléka
  • 2 PL citronové šťávy

Suché složky:

  • 260 g ječné mouky
  • 1 ČL sody

Postup přípravy:

  1. Kdo má mlýnek na obilí, připraví si čerstvou ječnou mouku semletím ječných krup.
  2. Důkladně promícháme odděleně mokré a suché suroviny.
  3. Nyní je smícháme dohromady.
  4. Důležité je, těsto nepřemíchat, jinak Vám muffiny nevyběhnou a zůstanou uvnitř lepkavé.
  5. Plníme do
  6. Pečeme okolo 20 minut při 180°C.
  7. Špejlí píchneme do muffinu. Pokud se nám těsto nelepí, jsou hotové.

Suroviny na výrobu hruškovo-datlového pyré:

  • 300 g sušených datlí bez pecky
  • 3 hrušky
  • 150 ml vody
  • 1 ČL skořice

Postup přípravy:

  1. Vše dáme do hrnce a dusíme do změknutí datlí a hrušek.
  2. Rozmixujeme.

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *