Jablečný koláč

Babí léto se nám přehouplo do podzimu. U mě se to projevuje značným zpomalením a érou koláčů z jablek a ořechů :-D. Tento jsem připravovala v pořadu Sama Doma ze dne 5.9. 2023

Suroviny – těsto:

  • 120 g celozrnné mouky pšeničné/špaldové jemně mleté
  • 150 g ječné mouky
  • 230 g datlového pyré
  • 80 g másla/kokosového tuku
  • 60 g jemně nastrouhané mrkve
  • ½ ČL sody
  • Špetka soli

Postup přípravy:

  1. Kdo má mlýnek na obilí, připraví si čerstvou ječnou mouku semletím ječných krup/pšeničnou mouku semletím buď pšenice ozimé nebo špaldy.
  2. Máslo/kokosový tuk necháme změknout nebo rozehřejeme v kastrůlku.
  3. Všechny suroviny smícháme a vypracujeme v hladké těsto, které dáme přibližně na 1 hodinu odpočinout do lednice.
  4. 2/3 těsta natlačíme do kulaté formy (průměr 24 cm), poklademe jablečnou náplní, na ni navrstvíme tvaroh a nastrouháme zbytek těsta jako drobenku.
  5. Pečeme cca 30-40 minut při 175 °C.

Surovin – jablečná náplň:

  • 750 g jablek (váženo před oloupáním a vykrájením jadřinců)
  • 250 g datlového pyré
  • 25 g vanilkového pudinkového prášku/kukuřičného škrobu/kuzu
  • 2 PL citronové šťávy
  • 1 ČL skořice

Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Smícháme se všemi uvedenými surovinami.

Suroviny – tvarohová náplň:

  • 250 g tvarohu ve vaničce
  • 50 ml vody
  • 2 PL vanilkového pudinkového prášku/kukuřičného škrobu/kuzu
  • 1 PL citronové šťávy

Sladidlo dle potřeby – datlový/rýžový sirup/ třtinový cukr

Vše smícháme a rozetřeme na jablečnou náplň.

Datlové pyré

Suroviny:

  • 280 g vypeckovaných datlí
  • 220 g vody

Postup přípravy:

  1. Den předem zalijeme datle uvedeným množstvím studené vody.
  2. Druhý den je rozmixujeme v namáčecí vodě na hladký krém připomínající povidla.
  3. Pozor na nechtěné pecky. Jedna rozmixovaná pecka dokáže zničit celé pyré.

Poznámka:

  1. Pro bezlepkovou variantu použijte namísto ječné a pšeničné mouky, mouku pohankovou.
  2. Ve veganské /bezlaktózové verzi použijete kokosový tuk nebo olej namísto másla a vynecháte tvarohovou vrstvu.
  3. Tvarohovou vrstvu lze nahradit vlašskými ořechy, které přidáme do strouhaných jablek.

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *