Jablečný koláč

Jablečný koláč

Chuť na sladké je zcela přirozená jako chuť na slané, kyselé a hořké. Sladká chuť je obsažena v mateřském mléce, které jako první po narození ochutnáme. Zároveň je to chuť korespondující s prvkem Země. Přirozeně sladká chuť vyživuje slezinu. Problém tedy není v chuti, ale ve formě, ve které sladkou chuť přijímáme a ve složení současných sladkých jídel a jejich výživové hodnotě.

Abychom naše tělo neoslabovali příjmem rafinovaného cukru v kombinaci s bílou moukou je dobré se zamyslet, z čeho si něco dobrého připravíme. ?

Suroviny- těsto:

  • 120 g celozrnné mouky
  • 150 g ječné mouky
  • 230 g datlového pyré
  • 80 g másla/kokosového tuku
  • 2-4 PL vody (záleží na hrubosti celozrnné mouky)
  • Špetka soli

Postup přípravy:

  1. Kdo má mlýnek na obilí, připraví si čerstvou ječnou mouku semletím ječných krup/pšeničnou mouku semletím buď pšenice ozimé nebo špaldy.
  2. Máslo/kokosový tuk necháme změknout nebo rozehřejeme v kastrůlku.
  3. Všechny suroviny smícháme a vypracujeme v hladké těsto, které dáme přibližně na 1 hodinu odpočinout do lednice.
  4. 2/3 těsta natlačíme do kulaté formy (průměr 24 cm), poklademe jablečnou náplní, na ni navrstvíme tvaroh a nastrouháme zbytek těsta jako drobenku.
  5. Pečeme cca 30-40 minut při 175 °C.

Suroviny-jablečná náplň:

  • 600 g jablek
  • 250 g datlového pyré
  • 2 PL vanilkového pudinkového prášku/kukuřičného škrobu/kuzu
  • 2 PL citronové šťávy
  • 1 ČL skořice

Postup přípravy:

  1. Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubo.
  2. Smícháme se všemi uvedenými surovinami.

Suroviny-tvarohová náplň:

  • 250 g tvarohu ve vaničce
  • 50 ml vody
  • 2 PL vanilkového pudinkového prášku/kukuřičného škrobu/kuzu
  • 1 PL citronové šťávy
  • Sladidlo dle potřeby – datlový/rýžový sirup/ třtinový cukr/ když zbyde, lze do tvarohu přidat datlové pyré

Postup přípravy:

  1. Vše smícháme a rozetřeme na jablečnou náplň.

Datlové pyré

Suroviny:

  • 300 g vypeckovaných datlí
  • 230 g vody

Postup přípravy:

  1. Den předem zalijeme datle uvedeným množstvím studené vody.
  2. Druhý den je rozmixujeme v namáčecí vodě na hladký krém připomínající povidla.
  3. Pozor na nechtěné pecky. Jedna rozmixovaná pecka dokáže zničit celé pyré.

Poznámka:

  1. Pro bezlepkovou variantu použijte namísto ječné a pšeničné mouky, mouku pohankovou.
  2. Ve veganské /bezlaktózové verzi použijete kokosový tuk nebo olej namísto másla a vynecháte tvarohovou vrstvu.
  3. Tvarohovou vrstvu lze nahradit vlašskými ořechy, které přidáme do strouhaných jablek.

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *