Jablečný koláč
Posted On 21. 8. 2017

Chuť na sladké je zcela přirozená jako chuť na slané, kyselé a hořké. Sladká chuť je obsažena v mateřském mléce, které jako první po narození ochutnáme. Zároveň je to chuť korespondující s prvkem Země. Přirozeně sladká chuť vyživuje slezinu. Problém tedy není v chuti, ale ve formě, ve které sladkou chuť přijímáme a ve složení současných sladkých jídel a jejich výživové hodnotě.
Abychom naše tělo neoslabovali příjmem rafinovaného cukru v kombinaci s bílou moukou je dobré se zamyslet, z čeho si něco dobrého připravíme. ?
Suroviny- těsto:
- 120 g celozrnné mouky
- 150 g ječné mouky
- 230 g datlového pyré
- 80 g másla/kokosového tuku
- 2-4 PL vody (záleží na hrubosti celozrnné mouky)
- Špetka soli
Postup přípravy:
- Kdo má mlýnek na obilí, připraví si čerstvou ječnou mouku semletím ječných krup/pšeničnou mouku semletím buď pšenice ozimé nebo špaldy.
- Máslo/kokosový tuk necháme změknout nebo rozehřejeme v kastrůlku.
- Všechny suroviny smícháme a vypracujeme v hladké těsto, které dáme přibližně na 1 hodinu odpočinout do lednice.
- 2/3 těsta natlačíme do kulaté formy (průměr 24 cm), poklademe jablečnou náplní, na ni navrstvíme tvaroh a nastrouháme zbytek těsta jako drobenku.
- Pečeme cca 30-40 minut při 175 °C.
Suroviny-jablečná náplň:
- 600 g jablek
- 250 g datlového pyré
- 2 PL vanilkového pudinkového prášku/kukuřičného škrobu/kuzu
- 2 PL citronové šťávy
- 1 ČL skořice
Postup přípravy:
- Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubo.
- Smícháme se všemi uvedenými surovinami.
Suroviny-tvarohová náplň:
- 250 g tvarohu ve vaničce
- 50 ml vody
- 2 PL vanilkového pudinkového prášku/kukuřičného škrobu/kuzu
- 1 PL citronové šťávy
- Sladidlo dle potřeby – datlový/rýžový sirup/ třtinový cukr/ když zbyde, lze do tvarohu přidat datlové pyré
Postup přípravy:
- Vše smícháme a rozetřeme na jablečnou náplň.
Datlové pyré
Suroviny:
- 300 g vypeckovaných datlí
- 230 g vody
Postup přípravy:
- Den předem zalijeme datle uvedeným množstvím studené vody.
- Druhý den je rozmixujeme v namáčecí vodě na hladký krém připomínající povidla.
- Pozor na nechtěné pecky. Jedna rozmixovaná pecka dokáže zničit celé pyré.
Poznámka:
- Pro bezlepkovou variantu použijte namísto ječné a pšeničné mouky, mouku pohankovou.
- Ve veganské /bezlaktózové verzi použijete kokosový tuk nebo olej namísto másla a vynecháte tvarohovou vrstvu.
- Tvarohovou vrstvu lze nahradit vlašskými ořechy, které přidáme do strouhaných jablek.