Jahelník s bobulovým ovocem

Jestli patříte k lidem, kteří mají rádi sladké a hledají zdravější variantu, zkuste tento jahelník. Jeho chuť je velmi proměnlivá, podle toho, jaké použijete bobulové ovoce. Naším favoritem jsou borůvky a maliny ?. Podle toho, co použijete ke slazení, můžete opět měnit chuť i vzhled (barvu) jahelníku.

Co se týká bobulového ovoce, má příznivý vliv na dráhu jater, vyživuje krev jater a sladká chuť (nemyslím tím cukr) harmonizuje játra. Tímto chci říct, že si jahelník můžete bez obav užít i v jarním období, při odlehčené stravě, pokud nesníte celou várku ?.

Budete-li ho servírovat teplý, bude se Vám trochu rozpadat. Po vychladnutí již krásně drží tvar, jelikož v něm ztuhne použitý pudink ?.

Jahleník dávám především dětem:

  • vychladlé v krabičce na svačinu do školy
  • ke snídani buď studené nebo ohřáté v toastovači (trvá to cca 3 minuty ?
  • nebo jako teplou večeři.

Suroviny na 2-3 porce:

  • 200 g syrových jahel
  • 500 ml rýžového mléka nebo moštu
  • 200 ml rýžového mléka nebo moštu
  • 1 vanilkový pudink
  • 300 g bobulového ovoce (borůvky, maliny, třešně, rybíz, ….)
  • 50 g mandlových plátků nebo jiných ořechů
  • 4 PL datlového/pšeničného sirupu + 2PL datlového/pšeničného sirupu do mléka s maizenou
  • 2 PL ghí nebo másla
  • ½ ČL mleté vanilky
  • citronová kůra/2 kapky citronové esence
  • trochu mořské soli
  • ghí nebo máslo na vymazání zapékací mísy

Postup:

  1. Jáhly opláchneme pod tekoucí vodou. Kdo si není jistý čerstvostí jáhel, doporučuji je několikrát (2-3x) spařit vroucí vodou.
  2. K propláchnutým /spařeným/ jáhlám přidáme rýžové mléko (500 ml), datlový/pšeničný sirup (4 PL), vanilku a sůl, přivedeme do varu a na mírném ohni vaříme pod pokličkou asi 10-15 minut.
  3. Nemícháme.
  4. Do teplých jáhel vmícháme máslo, kůru z citronu a necháme lehce vychladnout.
  5. Pekáček na jahelník vymažeme máslem a vysypeme kokosem.
  6. Ve 200 ml rýžového mléka rozmícháme vanilkový pudink a 2 PL datlového/pšeničného sirupu.
  7. Polovinu uvařených jáhel dáme do pekáčku, zalijeme polovičním množství rozmíchaného mléka s pudinkem, poklademe ovocem a navrch dáme zbytek vařených jáhel. Zalijeme zbytkem mléka s pudinkem a na vrch nasypeme plátky mandlí.
  8. Pečeme při 170°C asi 30 minut.
  9. Před krájením necháme trochu vychladnout.
  10. Lze servírovat i studené.

Poznámka:

  • Co se týká slazení jahelníku, lze použít namísto datlového sirupu:
  • pšeničný sirup (v tomto případě nebude jahelník bezlepkový)
  • rýžový sirup (jahelník bude o trochu méně sladký)
  • třtinový cukr
  • Sladkost též závisí na použitém ovoci.
  • Pokud chcete mít jahelník světlé barvy, použijte buď pšeničný/rýžový sirup nebo třtinový cukr. Datlový sirup zabarví jáhly do světle růžové barvy.
  • Vanilkový pudink lze nahradit buď kukuřičným škrobem nebo kuzu.

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *