Jahodové řezy s tofu krémem
Jeden letní recept. V krému je použito silken tofu, aby byl recept vhodný i pro lidi s omezeným trávením laktozy. Kdo nemá rád tofu a běžně konzumuje mléčné výrobky, může silken tofu v receptu nahradit kvalitním tvarohem. Je mi jasné, že ne každému tofu chutná, a také možnosti koupit kvalitní silken tofu jsou velmi omezené. Proto jsou v receptu a poznámkách uvedeny možnosti obměny receptu. To je to, co na vaření miluji. Nekonečné možnosti tvorby a variability v receptech ?
Vzhledem k tomu, že tofu i tvaroh ochlazují, jsou tyto řezy dobré v aktuálním velmi teplém počasí ?
Tato verze je pro lidi s omezením laktozy, ale doporučuji to zkusit i těm, kteří chtějí zdravější verzi sladkého moučníku.
Zároveň se omlouvám, že zde nejsou fotky postupu. Poranila jsem si koleno a přidržuji se berlí. Focení eliminuji, protože je to momentálně pro mě technicky velmi složité ?
Suroviny – těsto na pekáček 33x24m:
- 200 g ječné mouky
- 2 PL (25 g) vanilkového pudinku nebo kukuřičného škrobu
- 130 ml mléka- kokosové, mandlové, kravské /lze i voda/
- 100 ml olivového oleje
- 180 g rýžového sirupu
- šťáva z půlky citrónu nebo 3 kapky citronové esence
- 1 ČL sody
- ½ ČL vinného kamene
- špetka soli
Suroviny – krém:
- 500 g čerstvých jahod
- 400 g silken tofu
- 200 ml kokosového mléka
- 200 ml vody
- 80 – 100 g medu /záleží, jak moc preferujete sladkou chuť/
- 7 g agaru
- 2 PL citronové šťávy
Postup přípravy:
- V míse promícháme ječnou mouku, sodu, vinný kámen, špetku soli a vanilkový pudink.
- V jiné nádobě smícháme rýžový sirup, olej, mléko dle výběru, citronovou šťávu.
- Obě směsi smícháme dohromady a vzniklé těsto nalijeme na menší pekáček.
- Pečeme dle vaší trouby cca 25-30 minut při teplotě 160°C.
- Po upečení necháme korpus prochladnout a připravíme si náplň.
- Část jahod pokrájíme na plátky a poskládáme na povrch korpusu.
- Do mixeru vložíme zbytek jahod, kokosové mléko, silken tofu, med a citronovou šťávu.
- Rozmixujeme.
- Do kastrůlku si odměříme vodu a navážíme agar. Vaříme na mírném plamenu do rozpuštění agaru.
- Rozpuštěný agar nalijeme ke směsi v mixeru. Opět promixujeme, dle potřeby přisladíme medem nebo okyselíme citronem a nalijeme na korpus s jahodami.
- Necháme vychladnout.
Tip:
- Namísto tofu lze použít 400 g tvarohu ve vaničce či v kelímku. Doporučuji buď od lokálního výrobce nebo značku Berchtesgadener Land.
- Podle stravovací filosofie použijeme do těsta alternativní mléko nebo kravské bio mléko.