Jahodové řezy s tofu krémem

Jeden letní recept. V krému je použito silken tofu, aby byl recept vhodný i pro lidi s omezeným trávením laktozy. Kdo nemá rád tofu a běžně konzumuje mléčné výrobky, může silken tofu v receptu nahradit kvalitním tvarohem. Je mi jasné, že ne každému tofu chutná, a také možnosti koupit kvalitní silken tofu jsou velmi omezené. Proto jsou v receptu a poznámkách uvedeny možnosti obměny receptu. To je to, co na vaření miluji. Nekonečné možnosti tvorby a variability v receptech ?

Vzhledem k tomu, že tofu i tvaroh ochlazují, jsou tyto řezy dobré v aktuálním velmi teplém počasí ?

Tato verze je pro lidi s omezením laktozy, ale doporučuji to zkusit i těm, kteří chtějí zdravější verzi sladkého moučníku.

Zároveň se omlouvám, že zde nejsou fotky postupu. Poranila jsem si koleno a přidržuji se berlí. Focení eliminuji, protože je to momentálně pro mě technicky velmi složité ?

Suroviny – těsto na pekáček 33x24m:

  • 200 g ječné mouky
  • 2 PL (25 g) vanilkového pudinku nebo kukuřičného škrobu
  • 130 ml mléka- kokosové, mandlové, kravské /lze i voda/
  • 100 ml olivového oleje
  • 180 g rýžového sirupu
  • šťáva z půlky citrónu nebo 3 kapky citronové esence
  • 1 ČL sody
  • ½ ČL vinného kamene
  • špetka soli

Suroviny – krém:

  • 500 g čerstvých jahod
  • 400 g silken tofu
  • 200 ml kokosového mléka
  • 200 ml vody
  • 80 – 100 g medu /záleží, jak moc preferujete sladkou chuť/
  • 7 g agaru
  • 2 PL citronové šťávy

Postup přípravy:

  1. V míse promícháme ječnou mouku, sodu, vinný kámen, špetku soli a vanilkový pudink.
  2. V jiné nádobě smícháme rýžový sirup, olej, mléko dle výběru, citronovou šťávu.
  3. Obě směsi smícháme dohromady a vzniklé těsto nalijeme na menší pekáček.
  4. Pečeme dle vaší trouby cca 25-30 minut při teplotě 160°C.
  5. Po upečení necháme korpus prochladnout a připravíme si náplň.
  6. Část jahod pokrájíme na plátky a poskládáme na povrch korpusu.
  7. Do mixeru vložíme zbytek jahod, kokosové mléko, silken tofu, med a citronovou šťávu.
  8. Rozmixujeme.
  9. Do kastrůlku si odměříme vodu a navážíme agar. Vaříme na mírném plamenu do rozpuštění agaru.
  10. Rozpuštěný agar nalijeme ke směsi v mixeru. Opět promixujeme, dle potřeby přisladíme medem nebo okyselíme citronem a nalijeme na korpus s jahodami.
  11. Necháme vychladnout.

Tip:

  • Namísto tofu lze použít 400 g tvarohu ve vaničce či v kelímku. Doporučuji buď od lokálního výrobce nebo značku Berchtesgadener Land.
  • Podle stravovací filosofie použijeme do těsta alternativní mléko nebo kravské bio mléko.

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *