Ječné sušenky s bylinkami a česnekem
Posted On 27. 2. 2023
Přidávám jeden zapomenutý recept🤦♀️😁
Tyto sušenky jsou skvělé, když potřebujete nějaké slané pohoštění – na Silvestra, když přijdou přátelé nebo jen tak, když vás honí mlsná:-). Ti, kteří se zajímají o čínskou dietetiku, mohou do těsta přidat zarovnanou lžičku lyofilizované mandarinky chenpi pro lepší trávení 🙂
Suroviny:
- 200 g ječné mouky hladké
- 150 g podrcené směsi semínek – slunečnicové, dýňové, konopné, sezamové
- 120 g másla
- 3 polévkové lžíce vlažné vody
- 2 polévkové lžíce sójové omáčky shoyu nebo tamari
- 1 čajová lžička soli
- 1 čajová lžička provensálských bylinek
- ¼ čajové lžičky sušeného česneku
Postup přípravy:
- Máslo necháme rozehřát a prochladnout, aby nebylo horké.
- Mezitím si podrtíme zvolená semínka na velikost cca konopného semínka.
- Odvážené množství mouky smícháme s ostatní surovinami (část semínek si necháme na posyp) a zpracujeme na vláčné těsto.
- Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme v lednici nejméně jednu hodinu odpočinout.
- Po vyjmutí z lednice necháme těsto trochu zteplat a poté ho vyválíme, ideálně přes igelitový sáček na tloušťku asi 2 mm.
- Vyválené těsto posypeme odloženými semínky, které válečkem zatlačíme do těsta.
- Nožem krájíme požadované tvary a klademe na plech.
- Pečeme asi 20 minu při 170°C do zrůžovění.