Karbanátky z červené řepy

Sendvič s karbanátky z červené čočky

Opět je tu mé “řepné” období ?. Spousta receptů z řepy je na stránkách, ale karbanátky jsem ještě nevkládala. Dělám je poměrně často, protože se dají servírovat i jako součást sendvičů, dají se vložit do krabičky, když někam cestujete a k nim kváskový chléb. Variant na jejich užití je opravdu hodně.

Suroviny přibližně na 8-9 karbanátků:

  • 250 g červené řepy
  • 70 g ovesných vloček
  • 30 g lněného semínka
  • 3 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 1 PL umeocta
  • 1 PL olivového oleje
  • 1 ČL sušené majoránky (čerstvé o něco více)
  • ½ soli

Postup přípravy:

  1. Červenou řepu oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.
  2. Lněné semínko umeleme nebo rozmixujeme na lněnou moučku.
  3. Cibuli nakrájíme na jemno a společně s česnekem orestujeme na oleji do zlatova.
  4. Smícháme nastrouhanou červenou řepu, orestovanou cibuli s česnekem a všechny zbývající suroviny. Hotové těsto necháme 30 minut odležet.
  5. Po odležení tvoříme ze těsta karbanátky, které buď smažíme na pánvi na olivovém oleji nebo pečeme v troubě na plechu, který jsme vyložili papírem na pečení.
  6. Před pečením v troubě karbanátky potřeme olivovým olejem a v polovině pečení (cca po 10-15 minutách) otočíme. Pečeme ideálně na horkovzduch při 175°C asi 30 minut.

Tipy na servírování:

  1. Se zeleninovým salátem a pečivem
  2. S tepelně zpracovanou zeleninou a rýží/jáhly
  3. Jako součást sendvičů s kešu krémem, pickles a zeleninou
  4. S veganskou svíčkovou a noky
  5. Do krabičky na výlety
  6. Pokrájené se dají zamotat se zeleninou do tortil

Poznámka:

Pro bezlepkovou verzi použijeme bezlepkové ovesné vločky.

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *