Karbanátky z divokého lososa
Posted On 9. 1. 2019
Moc se těším na ten malý zázrak, který k nám má přijít v březnu. Chutě se mi mění každým dnem, ale výraznou změnou je, že celé těhotenství mám chuť na lososa. Kupuji divokého, od firmy Bon food a je moc dobrý. Teď jsem z něj zkusila udělat karbanátky a jsou výborné. Karbanátků dělám více a ohřívám je v toastovači, jako všechny karbanátky (luštěninové, zeleninové, řepné), které chci ohřát bez použití tuku a jednoduše ?
Pár chytrých rad k volbě lososa ?:
- Lososa používejte pouze z divokého chovu. Volně žijící losos má jednu z nejvyšších koncentrací omega 3-mastných kyselin, co se týká zdroje omega-3 MK z ryb. Má ideální poměr omega-6 MK: omega-3 MK = 2:1, což je důležité z hlediska lipidového profilu, LDL a HDL.
- U lososa z farmového zdroje je problém s kvalitou, parazity a mají výrazně nižší obsah již zmiňovaných omega -3 MK.
- Dalšími zdroji kvalitní kyseliny alfa linolenové (ALA) jsou:
- Chia semínka
- Lněná semínka
- Konopné semínko
ALA je prekurzorem DHA a EPA, ale i tady musíme dávat pozor na zdroj.
Suroviny na 4 karbanátky o váze 140 g /ks:
- 350 g lososa z divokého chovu (čistá váha bez kostí a kůže)
- 100 g mrkve
- 60 g jarní cibulky
- 25 g kukuřičné strouhanky
- 1 vejce z domácího chovu
- 1 ČL soli
- ½ ČL směsi koření – saturejka, dobromysl, tymián
- hrst čerstvé petrželové natě
Postup přípravy:
- Lososa zbavíme kostí a kůže a pokrájíme na menší kousky.
- Vložíme ho do mixeru, přidáme vejce a mixujeme na hladkou hmotu.
- Obsah mixeru vyjmeme do mísy.
- Mrkev na jemno nastrouháme, cibulky nakrájíme na jemno.
- K rozmixovanému lososu přidáme koření, strouhanku, mrkev, cibuli, pokrájenou petrželovou nať a sůl.
- Vše promícháme a tvarujeme karbanátky, které buď pečeme v troubě nebo na grilu nebo smažíme na pánvi.
Podáváme s:
- Zeleninovým salátem a kešu krémem s křenem.
- S kváskovým žitným pečivem.
- Jako burgry v celozrnné housce s kešu krémem a zeleninou.
- S restovanou zeleninou, pickles a rýží nebo brambory a kešu krémem s křenem.
- S mrkvovo-dýňovou omáčkou a zeleninovým salátem.
- S nastavovanou pohankovou kaší.
- S celerovou kaší a zeleninou.
Tip:
Pokud byste dělaly recept z dvojnásobné dávky, mixujte lososa s vajíčky postupně, ať nezničíte mixer.