Karotkový krém s čerstvou kurkumou
Posted On 3. 3. 2022
V Lidlu mají čerstvou kurkumu. mám ji moc ráda, tak volba byla jasná – karotkový krém s čerstvou kurkumou. Kurkuma má spoutsy antioxidačních látek a je skvělá při autoimunitních onemocněních.
Suroviny na 4 porce:
- 400 ml zeleninového vývaru nebo vody
- 750 g mrkve
- 200 ml kokosového mléka
- 2-3 PL rýžového sirupu nebo 2 ČL třtinového cukru
- 1 PL citrónové šťávy
- 1 střední cibule
- 3 cm čerstvé kurkumy
- 4 tobolky kardamonu
- 2 bobkové listy
- ½-1 ČL soli
- máslo nebo olej na orestování cibule
- citronová š´táva na dochucení polévky
Postup přípravy:
- Na másle nebo oleji orstujeme do zlatova nadrobno nakrájenou cibuli.
- Kukumu očistíme a nakrájíme na plátky.
- Mrkev očistíme a nakrájíme na větší kousky.
- K orestované cibuli přisypeme kurkumu, bobkové listy a kardamon. Koření necháme na oleji rozvonět a přilijeme rýžový sirup, který lehce zkaramelizujeme.
- Přisypeme očištěnou nakrájenou mrkev, zalijeme vývarem/vodou, osolíme a vaříme do měkka.
- Po změknutí mrkve celý obsah rozmixujeme ve výkonném foodprocesoru včetně koření. Kdo nemá výkonný mixer a bude polévku mixovat tyčovým mixerem je potřeba koření vyndat.
- Přilejeme kokosové mléko a opět vše rozmixujeme do hladka.
- Polévku dochutíme citrónovou šťávou, rýžovým sirupem/třtinovým cukrem a solí. Dle potřeby rozředíme vodou.
- Na talíři sypeme polévku čerstvým koriandrem.
Nejlepší kombinace je posypat polévku čerstvým koriandrem. Jenže ten jsem dnes neměla, tak jsem si orestovala hlívu a přidala ji do polévky společně s naťovou cibulkou.
2 Comments
Vynikající polévka! Dětem tak chutnala, že nechtěly hlavní chod a přidaly si znovu tuto polévku. Myslela jsem si, že bude štiplavá po kurkumě, ale zřejmě kokosové mléko to zmírnilo.
Mám radost!!! 🙂 Tyhle oranžové krémové bývají u dětí oblíbené.