Karotkový krém s čerstvou kurkumou

V Lidlu mají čerstvou kurkumu. mám ji moc ráda, tak volba byla jasná – karotkový krém s čerstvou kurkumou. Kurkuma má spoutsy antioxidačních látek a je skvělá při autoimunitních onemocněních.

Suroviny na 4 porce:

  • 400 ml zeleninového vývaru nebo vody
  • 750 g mrkve
  • 200 ml kokosového mléka
  • 2-3 PL rýžového sirupu nebo 2 ČL třtinového cukru
  • 1 PL citrónové šťávy
  • 1 střední cibule
  • 3 cm čerstvé kurkumy
  • 4 tobolky kardamonu
  • 2 bobkové listy
  • ½-1 ČL soli
  • máslo nebo olej na orestování cibule
  • citronová š´táva na dochucení polévky

Postup přípravy:

  1. Na másle nebo oleji orstujeme do zlatova nadrobno nakrájenou cibuli.
  2. Kukumu očistíme a nakrájíme na plátky.
  3. Mrkev očistíme a nakrájíme na větší kousky.
  4. K orestované cibuli přisypeme kurkumu, bobkové listy a kardamon. Koření necháme na oleji rozvonět a přilijeme rýžový sirup, který lehce zkaramelizujeme.
  5. Přisypeme očištěnou nakrájenou mrkev, zalijeme vývarem/vodou, osolíme a vaříme do měkka.
  6. Po změknutí mrkve celý obsah rozmixujeme ve výkonném foodprocesoru včetně koření. Kdo nemá výkonný mixer a bude polévku mixovat tyčovým mixerem je potřeba koření vyndat.
  7. Přilejeme kokosové mléko a opět vše rozmixujeme do hladka.
  8. Polévku dochutíme citrónovou šťávou, rýžovým sirupem/třtinovým cukrem a solí. Dle potřeby rozředíme vodou.
  9. Na talíři sypeme polévku čerstvým koriandrem.

Nejlepší kombinace je posypat polévku čerstvým koriandrem. Jenže ten jsem dnes neměla, tak jsem si orestovala hlívu a přidala ji do polévky společně s naťovou cibulkou.

2 Comments

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *