Klíčení

Chia klíčky

Tak jsem si splnila klíčící sen a mám chia klíčky ?

Výhody a přínosy klíčení – tj. proč jíst klíčky

Klíčky obsahují významné množství enzymů, minerálů a vitamínů. Při klíčení začnou v semínku probíhat metabolické děje, při kterých dochází ke štěpení:

  • bílkovin na aminokyseliny
  • sacharidů na jednoduché cukry
  • tuků na mastné kyseliny

Tj. ze složitých forem bílkovin, sacharidů a tuků vznikají formy jednodušší, pro naše tělo lépe stravitelnější a to za zvýšení obsahu množství vitamínů (zejména B a C), minerálů a enzymů.

Klíčky jsou „ pokladem“ našeho stravování. Pro nás je to jednoduchý a levný způsob, jak obohatit jídelníček celoročně o kvalitní vitamíny a minerály. Některé zdroje hlásají, že je důležité zařadit klíčky do stravy zejména na jaře, v době, kdy naše tělo přímo volá o „vitamínovou injekci“. Pokud nemáme vlastní zdroj zeleniny nebo možnost, brát si zeleninu od někoho, kdo ji pěstuje přirozenou cestou, tak si myslím, že je vhodné používat klíčky celoročně. Důsledkem komerčního pěstování je – vyčerpaná půda, dlouhodobé skladování, urychlení růstu… a to je příčina malého obsahu vitamínů a minerálů.

Naklíčená semena zpracováváme do:

  • Salátů
  • můžeme jimi posypat chléb
  • přidat do polévky
  • ozdobit jimi vařenou obilovinu – rýži, quionou, pohanku, jáhly,….

Běžně se k nakličování používá:

  • mungo fazole
  • Fazolky adzuki
  • Čočka
  • Cizrna
  • Hrách
  • Pohanka
  • Slunečnice
  • Vojtěška
  • Ředkev
  • Brokolice
  • Roketa….

Semínka řeřichy, rukoly, hořčice, chia a lnu se nakličují hůře. Po namočení okolo sebe vytvoří gel, a pokud nejsou rozprostřena v tenké vrstvě, špatně se proplachují a poměrně snadno plesniví. To se stává velmi často, budete-li je nakličovat v plastových nakličovacích miskách nebo ve sklenici.

Tyto semínka se dají skvěle nakličovat na sítku z nerezové oceli, které je umístěno na porcelánové misce. Semínka (max 1 PL – podle velikosti nakličovací misky) se namočí asi na 15 minut do studené vody a poté se nožem rozetřou v slabé vrstvě na nakličovací sítko. Porcelánovou misku pod sítkem naplníme až po okraj vodou, aby se semínka na síťce lehce dotýkala vody v misce po nimi. Každý den kontrolujeme vodu v misce a dle potřeby doléváme. Semínka nesmí zaschnout. Po dvou až třech dnech začnou kořínky prorůstat sítkem. Vodu v misce je potřeba dolévat po celou dobu nakličování.

Klíčení ostatních semínek netvořící gel po namočení

Tato semínka (mungo, brokolice, vojtěška alfa, jetel,….) namočíme ve sklenici nebo v hrnečku přes noc do vody. Druhý den namáčecí vodu slijeme a semínka ráno a večer propláchneme studenou vodou a vzápětí slijeme přes sítko. Takto to provádíme tak dlouho, dokud nezačnou klíčit. Klíčky mungo fazolek máme hotové asi o třech dnech. Klíčky semínek brokolice, vojtěšky, jetele získáme asi po 5-7 klíčení.

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *