Kokosovo – čokoládové řezy

Sladká tečka nesmí chybět během vánočních svátků, ani na jiných oslavách nebo setkání. Abychom naše těla nezatěžovali kombinací bílé mouky, cukru a nevhodných tuků je dobré si rozmyslet, jaký sladký dezert připravíme. Tyto řezy jsou jednak bezlepkové a zároveň bez cukru, slazené pouze datlemi. Dají servírovat i jako vánoční cukroví, pokud je nakrájíte na malé kousky. V uvedené dávce u nás doma vydrží pouze 1-2 dny ?.

Tento recept můžete též vidět v pořadu Sama doma, vysílaného 27.11.2018:

1. vstup v Sama doma – cuketová omáčka

2. vstup v Sama doma – kokosové řezy

Kokosovo-čokoládové řezy

Suroviny korpus:

  • 70 g pohankové mouky
  • 30 g strouhaného kokosu
  • 3 PL olivového oleje
  • 2 PL datlového pyré
  • 1 PL kakaového prášku
  • 6 PL vody
  • 1 ČL vinného kamene (kypřící prášek bez fosfátů) nebo 1/2 ČL jedlé sody

Postup přípravy:

  1. Uvedené suroviny smícháme a těsto dáme do dortové formy.
  2. Pečeme při 170°C asi 10 minut.

Tip: Pokud chcete mít těsto jemnější, je dobré kokos rozmixovat najemno.

Suroviny na přípravu datlového pyré:

180 g vypeckovaných datlí

120 g vody

Postup přípravy:

  1. Den předem zalijeme datle uvedeným množstvím studené vody.
  2. Druhý den je rozmixujeme v namáčecí vodě na hladký krém připomínající povidla.
  3. Pozor na nechtěné pecky. Jedna rozmixovaná pecka dokáže zničit celé pyré.

Suroviny na kokosovou náplň:

  • 200 g strouhaného kokosu (100 g namixujeme najemno)
  • 300 ml kokosového mléka
  • 40 g kokosového tuku
  • 4 PL javorového sirupu
  • 8 g kuzu /nebo kukuřičného škrobu
  • 2 kapky citronové esence/1 ČL strouhané citronové kůry.

Postup přípravy:

  1. 100 g strouhaný kokosu nameleme/rozmixujeme najemno.
  2. Smícháme se zbylým množstvím strouhaného kokosu.
  3. V kokosovém mléku rozmícháme kuzu a přisypeme do něj směs rozmixovaného a strouhaného kokosu.
  4. Přidáme kokosový tuk, javorový sirup a přivedeme k varu.
  5. Chvilku povaříme.
  6. Do hotové směsi kápneme citronovou esenci nebo vmícháme nastrouhanou citronovou kůru a natřeme na upečený korpus.

Suroviny na čokoládovou polevu:

  • 100 g hořké čokolády
  • 60 g kokosového tuku
  • 60 g datlového sirupu
  • 3 PL datlového pyré

Postup přípravy:

  1. Hořkou čokoládu a kokosový tuk rozehřejeme ve vodní páře.
  2. Do rozpuštěné směsi vmícháme datlový sirup a datlové pyré.
  3. Čokoládovou polevu natřeme na kokosovou hmotu.
  4. Řezy dáme vychladit, ideálně přes noc.
  5. Uchováváme v chladu.

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *